Smishing sms-bedrägeri bluff-sms
Smishing

Bedrägerier kan lika gärna ske via sms som med e-post. Det kallas för smishing på engelska. 

Vad är smishing?

Sms-bedrägerier, bluff-sms eller smishing på engelska, blir allt vanligare. Läs om typiska exempel på bluff-sms och lär dig genomskåda bedragarna.

Bedragare har under lång tid försökt lura av oss privat information som lösenord, kontokortsnummer och inloggningsuppgifter. Det vanliga är att det sker via e-post eller på internet, så kallat nätfiske eller phising på engelska.

Det mesta stoppas av e-postprogrammens skräppostfilter och även om något tar sig igenom filtren har de flesta lärt sig att mejl från okända avsändare som lovar guld och gröna skogar är bluffar, och att det enda rätt är att radera breven och glömma bort dem.

Därför letar bedragarna hela tiden efter nya sätt att luras. Ett exempel på det är det ökande antalet bluff-sms – så kallad smishing.

Vad är smishing?

Det engelska uttrycket för falska sms är alltså smishing, som är en sammandragning av orden sms och phising. På svenska skulle det kunna översättas med sms-fiske.

Det rör sig om falska sms där förbrytare utger sig för att vara en viss person eller ett företag som behöver ha lite information från dig.

Gemensamt för all smishing är att det som utlovas aldrig inträffar, utan att du tvärtom blir av med vital information som bedragaren kan omsätta i pengar.

Smishing är effektivt

Smishing är på många sätt effektivare än vanligt nätfiske. Det beror främst på att de flesta är mindre vaksamma på sms än vad som kommer i e-posten.

Det finns flera anledningar till det. Smishing är fortfarande ganska ovanligt och de flesta har aldrig stött på det, men det kan också bero på att man får ett sms medan man gör något annat och då ringer inte varningsklockorna lika högt. Dessutom är det en utbredd missuppfattning att en mobiltelefon är säkrare än en pc.

Detta vet bedragarna och därför framstår bluff-sms allt mer som deras mest effektiva vapen.

Så här stoppar du smishing

Smishing förekommer i många olika formen, men det finns två huvudtyper:

1. Du har vunnit en tävling

Om du får ett sms som talar om att du har vunnit en tävling är det nästan uteslutande frågan om en bluff. Du är utsatt för smishing.

Förmodligen innehåller sms:et en länk som leder till en webbsida där du måste fylla i lite information för att få din vinst.

Eftersom detta är en bluff får du ingen vinst. Däremot blir du av med information som bedragarna kan använda för att stjäla dina pengar.

Smishing eller bluff-sms ser ofta ut som tävlingsvinster.
Smishing tävling

Ett typiskt exempel på smishing förklätt som en falsk vinst i någon tävling. Alltså ett bluff-sms.

2. Ditt paket är på väg

Det är populärt att handla på internet. Det är enkelt och går snabbt, och handlar man bara på rätt ställen är det säkert. Men det innebär också att det skickas många paket, och det utnyttjar bedragarna.

Ett vanligt sätt att luras med smishing om paket är att meddela att ditt paket är på väg, men att du måste betala en symbolisk summa för tull eller frakt för att få paketet.

Det rör sig alltid om små belopp på några tior, men det är inte det som är problemet. Den som går på bluffen fyller i kontokortsinformationen på en falsk hemsida, och sedan dröjer det inte många sekunder förrän det börjar dras stora belopp på kortet.

Smishing eller bluff-sms förklätt som en paketleverans.
Paket-smishing

Ett exempel på smishing förklätt som en paketleverans. Alltså ett bluff-sms.

Låt dig inte luras av smishing

Det bästa sättet att inte bli lurad av bluff-sms är sunt förnuft.

Fundera på om du ens har varit med i någon tävling eller om du väntar något paket.

Om du faktiskt väntar på paket är det nästan uteslutande PostNord eller någon annan transportfirma som sköter leveransen. Kontrollera då paketnumret på respektive företags hemsida. Klicka INTE på några länkar i ett sms eller mejl.

Kontrollera avsändaren genom att söka på avsändarens telefonnummer. Är det något som är det minsta konstigt ska du radera sms:et.

Kanske är du intresserad av...