Nyfiken Facebook-smygare
Kolla upp dig själv på Facebook:

Hackare och nyfikna bekanta kan se dig om du inte håller din Facebook-profil tillräckligt privat.

Kolla nu: Vad kan andra se om dig på Facebook?

Har du koll på vilka av dina Facebook-inlägg som är privata och vilka som kan ses av alla? Annars kan du kolla det på en minut.

18 april 2023 av Steffen Nielsen

Som Facebook-användare är chansen stor att du inte är 100-procentigt medveten om vad vilt främmande människor kan se på din profil. 

Genom åren har du garanterat delat inlägg på din sida, uppdaterat din profil med allt från födelsedatum och hemstad till tidigare arbetsplatser och kanske till och med ditt telefonnummer. 

Kanske har du inte funderat på om du bara har delat denna information med dina vänner eller om den ligger offentligt tillgänglig för alla. Det innebär att den till exempel dyker upp när folk söker efter ditt namn på Google.

Som tur är är det väldigt enkelt att kontrollera hur en främling ser din Facebook-profil.

Läs även: Så raderar du din sökhistorik på Facebook

Håll dina uppdateringar privata

När du publicerar något på Facebook kan du välja vilken målgrupp som ska kunna se ditt inlägg. Det finns två standardalternativ: Att göra uppdateringarna offentliga eller hålla dem privata, så att bara dina vänner kan se dem. 

Detsamma gäller information i din profil, till exempel arbetsplatser, telefonnummer och födelsedatum. 

Det kan naturligtvis finnas goda skäl att göra Facebook-inlägg offentliga om du till exempel vill att ett inlägg ska delas och ses av många.

För de flesta är det nog bara i undantagsfall. En bra tumregel är att du bör utgå från att hålla dina uppdateringar privata. 

> Läs även: Så undviker du att Google hittar ditt Facebook-konto

Hackare och inbrottstjuvar kan utnyttja dina inlägg

Även om du inte tycker att du skriver kontroversiella inlägg kan till exempel hackare utnyttja kunskapen om din person på en mängd olika sätt. 

Din hemstad, barnens namn eller inlägg med dina husdjurs namn kan användas i försök att gissa ditt lösenord för att till exempel stjäla din identitet. 

På liknande sätt kan en blivande arbetsgivare kanske få fel intryck av dig baserat på dina offentliga inlägg. Det kan också vara så att en tjuv får nys om att du spenderar dina helger i sommarstugan, så att ditt hem står tomt.

Med andra ord måste du tänka på vad du delar offentligt i din Facebook-profil.

> Kolla dina sekretessinställningar på Facebook med vårt smarta verktyg

Så kontrollerar du din offentliga profil

Vi rekommenderar att du omedelbart kontrollerar hur din profil ser ut för en främmande person.

Här fungerar det naturligtvis inte att besöka din egen Facebook-profil på vanligt sätt. I stället ska du kolla på sidan som den ser ut om du var en riktig främling.

Det gör du med en särskild funktion på Facebook. Så här gör du:

  1. Besök först din egen Facebook-profil genom att logga in på ditt Facebook-konto.
  2. Klicka på din profilikon uppe till höger i fönstret så att du kommer till din profilsida.
  3. Välj de tre prickarna längst upp till höger i fönstret (precis ovanför fältet: Vad gör du just nu?)
  4. Välj alternativet Visa som.

Då visas din Facebook-profil som den ser ut för en främling. Endast dina offentliga inlägg och din offentliga information visas. 

När du senare vill återgå till normal Facebook-visning väljer du Avsluta Visa som högst upp på sidan.

> Läs även: Så raderar du ditt Facebook-konto permanent

Facebook-funktionen Visa Som gör det möjligt att se din Facebook-profil som en främling skulle se den.
Visa som:

Punkten Visa som ger dig tillgång till en specialversion av din Facebook-profil, där endast information som du har delat offentligt är synlig. Precis så som en främling ser profilen.

Städa bland dina Facebook-inlägg

Om du upptäcker att några av dina offentliga inlägg borde vara privata kan du antingen radera dem helt eller ställa in visningsalternativet på Vänner (eller en annan målgrupp som du själv definierar). 

Om du har kontaktinformation eller annan privat information i din profil som du inte längre vill ha synlig, kan du ändra sekretessinställningarna under Redigera profil. Du kan även ändra sekretessinställningarna för din vänlista, dina bilder eller annat, så att inte de heller är offentliga.

Facebook är för övrigt fullproppat med liknande små hjälpverktyg. Vi har samlat några av de bästa i artikeln Experternas bästa tips för Facebook.

Kanske är du intresserad av...