Sökresultat i Google kan leda till nedladdning av malware
Farlig sökning:

Det verkar kanske ganska ofarligt att söka efter kända program på Google, men kriminella lurar i vassen och försöker locka dig till falska hemsidor. 

Falska annonser i Googles sökresultat fyllda med malware

Ännu en gång har annonser på Googles söksidor avslöjats med att leda till falska hemsidor. Det innebär att du riskerar att installera skadlig programvara på datorn när du hämtar en rad populära program.

Det var inte länge sedan vi varnade för falska annonser i Google, som kan dyka upp när du till exempel söker efter det kända, kostnadsfria bildbehandlingsprogrammet Gimp.

Nu är de kriminella tillbaka på banan med ännu fler kopior av riktiga hemsidor. Detta understryker återigen vikten av att aldrig söka efter och hämta program till datorn via en enkel Google-sökning.

De falska sidorna döljer sig bakom betalda sökresultat – eller annonser – och ligger därför överst på Googles sökresultatsida.

Rufus, VLC, 7-Zip och CCleaner plagierade

Den här gången handlar det om en hel rad av de mest populära gratisprogrammen, som varje dag har massor av sökningar på Google. 

Vi har sett exempel på nya skadliga annonser för en rad program som vi ofta har skrivit om i tidningen, bland annat Rufus som används för att skapa startbara USB-minnen, mediespelaren VLC, komprimeringsprogrammet 7-Zip och städverktyget CCleaner. 

Program som du ofta behöver hämta igen när du till exempel får en ny eller återställer en dator.

> Läs även: Så undviker du de falska nedladdningssidorna på nätet

Så utförs bedrägeriet

Många har ovanan att de hittar program till datorn genom att söka efter dem på Googles söksida. 

Då dyker tillverkarens hemsida ofta upp som ett av de första resultaten, och här kan man hämta programmet. 

Betalda annonser visas dock alltid överst i Googles sökresultat och före de faktiska sökresultaten. Då ligger det nära till hands att tro att reklam för exempelvis Rufus, som dessutom hävdar att det är programmets officiella sida, faktiskt också är korrekt. 

I många fall är det dock annonser där kriminella har kopierat tillverkarens egen hemsida och betalat för att ligga överst på söksidan.

> Läs även: Sök mer effektivt på nätet med Googls nya sidopanel

Stjäl alla dina tangenttryckningar

När du sedan klickar in på den falska sidan liknar den originalet så mycket att du utan att tänka dig för hämtar programmet från hemsidan.

Tyvärr är installationsfilen från den falska hemsidan fylld med malware, och så får du datorn infekterad utan att ana vad du gjorde fel.

I flera fall visar sig den skadliga programvaran vara av typen som diskret skickar alla dina lösenord och annan information som skrivs in rakt i händerna på kriminella. 

> Läs även: Vad är malware? Och hur skyddar jag datorn mot skadlig programvara?

Annonsen för Rufus ligger ovanför sökresultaten och påstår sig vara Rufus officiella sida. Länken leder dock till en nyskapad falsk sida.
Falsk webbplats:

Annonsen för Rufus ligger ovanför sökresultaten och påstår sig vara Rufus officiella sida. Länken leder dock till en nyskapad falsk sida.

Hämta bara program från säkra hemsidor

Du kan själv göra mycket för att undvika att besöka de falska programvarusidorna och infektera datorn.

Det viktigaste är att du aldrig söker efter ett program i Google, klickar in på en hemsida och hämtar programmet. 

  1. Ange i stället adressen till tillverkaren i adressfältet, om du känner till den.
  2. Installera en annonsblockerare i webbläsaren om du vill undvika att få annonser över dina sökresultat.
  3. Hämta bara program i PC-tidningens Fördelszon. Här hittar du de flesta av de program som missbrukas i den här nya vågen för säker hämtning.
  4. Se till att ha ett bra säkerhetsprogram på datorn, som kan stoppa eventuell malware innan den gör skada. Vi rekommenderar vårt Säkerhetspaket som du kan läsa mer om här ...

Vi söker genom alla program med marknadens ledande antivirusprogram innan vi lägger dem i Fördelszonen här på vår hemsida. Därför kan du som prenumerant tryggt hämta program i Fördelszonen utan att oroa dig för obehagliga överraskningar. 

Falsk reklam har visats för dessa program

  • 7-Zip
  • Blender 3D
  • Capcut
  • CCleaner
  • Notepad++
  • OBS
  • Rufus
  • VirtualBox
  • VLC Media Player
  • WinRAR
  • Putty

Kanske är du intresserad av...