Tvåstegsverifiering
Autentisering:

Använd Google Authenticator för att logga in på olika tjänster. På så sätt skyddar du dig mot hackare

Så använder du Google Authenticator

Med Google Authenticator kan du använda mobilen för att logga in på ditt Google-konto, ditt Microsoft-konto och på Facebook. Vi visar hur du får den extra säkerheten när du loggar in.

8 februari 2023 av Steffen Nielsen

Miljontals konton på nätet utsätts varje vecka för angrepp av hackare, så att kriminella till exempel kan logga in på vanliga datoranvändares mejlkonton.

Det enda hackarna behöver göra är att gissa ditt lösenord, och med de vanor som många svenskar har när det gäller lösenord är det ofta en enkel sak för en hackare att gissa rätt.

Men med tvåstegsverifiering och en Authenticator-app i mobilen kan du enkelt och bekvämt skydda dina konton.

> Läs även: Här är Sveriges sämsta lösenord

Vad är Google Authenticator?

Google Authenticator är Googles app som kan generera de koder du behöver i samband med tvåstegsverifiering. 

När du har aktiverat tvåstegsverifiering i exempelvis Facebook eller på ditt Google-konto, behöver du som komplement till ditt självvalda lösenord använda den sexsiffriga kod som Authenticator-appen genererar för att logga in. 

Koden i appen gäller bara en gång och endast under en kort tid innan en ny skapas. På så sätt säkerställer du att det blir mycket svårt för en hackare att få tillgång till den aktuella tjänsten. 

Tvåstegsverifiering är hackarens värsta fiende

Det blir genast svårare för hackaren om du även har aktiverat tvåstegsverifiering (även kallad tvåfaktorsautentisering eller tvåfaktorsverifiering) på exempelvis ditt Google-konto.

Då behöver hackaren nämligen både använda ditt självvalda lösenord och bekräfta inloggningen med din mobil, till exempel via ett SMS, och det fungerar bara om hen har din mobil i handen.

Läs även: Skydda ditt Google-konto med tvåstegsverifiering

Så använder du Google Authenticator

Google ligger bakom en särskild form av tvåstegsverifiering där mobilåtgärden sker i en så kallad Authenticator-app. 

Den metoden utmärker sig genom att vara säkrare, eftersom hackare inte kan fånga upp något SMS med en kod. Samtidigt kan Authenticator-appen användas för att lägga till inloggningar till många fler tjänster i ett och samma verktyg.

I PC-tidningen nummer 4/2023 har vi beskrivit hur du hämtar Google Authenticator för Android och iOS och hur du konfigurerar appen att utföra tvåstegsverifiering för både ditt Google-konto och ditt Microsoft-konto. 

> Du kan läsa vår artikel ”Logga in helt säkert” i Fördelszonen

Lägg till Facebook i Google Authenticator

Här visar vi hur du lägger till ditt Facebook-konto i Google Authenticator-appen.

  1. Logga in på ditt Facebook-konto via en webbläsare. Klicka på din profilikon längst upp till höger .
  2. Klicka på Inställningar och integritet följt av Inställningar
  3. Välj Säkerhet och inloggning
  4. Vid Använd tvåfaktorsautentisering väljer du Redigera
  5. Klicka på Använd autentiseringsapp
  6. Slutligen använder du Google Authenticator-appen på mobilen för att skanna QR-koden i webbläsaren. Sedan kan du använda appen för att godkänna framtida inloggning på ditt Facebook-konto.

Observera att du normalt bara blir ombedd att göra det när du loggar in från en ny enhet, med en ny webbläsare eller när du är i inkognito-läge.

> Läs även: Så gör du ditt Microsoft-konto säkert med tvåstegsverifiering

Lägg till andra tjänster i Google Authenticator

Du kan också lägga till andra tjänster till Google Authenticator. På så sätt behöver du bara en app för att hantera dina tvåstegsverifieringar.

Det sker vanligtvis på samma sätt genom att du skannar en QR-kod. Här kan du se hur du gör i en rad andra tjänster (på engelska).

Kanske är du intresserad av...