Se upp för juice jacking när du laddar mobilen i flygplatsens USB-väggladdare
USB i väggen:

Det är offentliga USB-portar som denna som FBI varnar för. Du löper nämligen risk för juice jacking om du använder USB-laddaren i väggen.

© Shutterstock

Juice jacking: USB-laddare kan smyga in skadlig programvara i din mobil

Använder du publika USB-laddare på bussen, kaféet och flygplatsen när du är ute och reser? I så fall bör du tänka dig för en extra gång. Du riskerar nämligen att utsättas för så kallad juice jacking.

25 april 2023 av Niklas Ernst

Vi känner alla till problemet med att få slut på ström i mobilen. Det händer dessutom ofta vid de mest olämpliga och irriterande tidpunkter.

Därför är det praktiskt att det på flera platser, till exempel på flygplatser, kaféer och i kollektivtrafiken, har blivit möjligt att ansluta en USB-kabel direkt till en USB-port så att du enkelt kan få ström till mobilen eller surfplattan.

Det är dock ingen bra idé, varnar nu den amerikanska säkerhetstjänsten FBI. Du riskerar nämligen att mobilen utsätts för så kallad juice jacking.

LÄS ÄVEN: Nytt hot ger hackare tillgång till din mobil

”Juice jacking” kan infektera mobilen

Enligt säkerhetstjänsten kan hackare och kriminella infektera USB-portarna, som i sin tur kan infektera mobilen. 

Det kan till exempel vara malware som kan stjäla data från mobilen eller så kallade keyloggers som registrerar tangenttryckningar inklusive lösenord.

LÄS ÄVEN: Skydda mobilen mot virus

Den här typen av hacking har fått namnet ”juice jacking”, eftersom du tror att du fyller mobilen med ”juice”, alltså ström, men i själva verket blir lurad.

Så går juice jacking till

Enligt FBI kan bedrägeriet ske på flera sätt. 

Bedragarna kan antingen installera en enhet i själva USB-porten som kan infektera mobilen när du ansluter den. Det går också att ansluta en liten dator, till exempel en Raspberry Pi, till kretsen i USB-porten och på så sätt infektera mobilerna.

Oavsett vilket utnyttjar bedragarna att mobilen laddas med samma typ av kabel som används för att överföra data - vanligtvis en USB-kabel.

LÄS ÄVEN: Så får du bästa laddningen av mobilen

Vad är juice jacking?

Juice jacking är ett säkerhetshot där en infekterad USB-laddningsstation används för att smyga in skadlig programvara på de enheter som ansluts. 

Hotet utnyttjar att de flesta mobiler och surfplattor laddas via samma typ av USB-kabel som används för dataöverföring. Det ger en hackare möjligheten att stjäla data, installera skadlig programvara eller låsa mobilen medan du tror att du bara laddar den.

Juice jacking är framför allt ett hot på offentliga platser som flygplatser, köpcenter, kaféer och festivaler som erbjuder gratis laddningsstationer för bland annat mobiler. 

Juice jacking har varit en teoretisk risk i många år, men under våren 2023 har FBI börjat varna för att använda den här typen av laddning, vilket tyder på att hotet har blivit verklighet.

Namnet ”juice jacking” kommer från att enheten blir kapad (eller hackad) medan du fyller på ”juice” (engelsk slang för ström).

Så undviker du juice jacking

Varningen säger att du ska undvika att använda de offentliga USB-portarna om det är möjligt.

Här nedan kan du läsa om hur du bäst undviker att bli utsatt för juice jacking.

  1. Om du använder en publik USB-laddare ska du använda en kabel som bara kan överföra ström och inte data.
  2. Var uppmärksam på om du får meddelanden på mobilen om du ansluter den till en offentlig USB-port. Mobilen kan till exempel fråga dig om du litar på den här datorn - det är ett dåligt tecken om du bara vill ha ström.
  3. Använd i stället en vanlig laddare som ansluts till ett vanligt vägguttag.
  4. Ladda mobilen med ett batteripaket istället.
  5. Se alltid till att ha ett bra säkerhetsprogram installerat på mobilen. Vi rekommenderar Sophos Intercept X, som du kan läsa mer om i Fördelszonen.
  6. Använd en USB-datablockerare (även kallad USB-kondom) som du ansluter mellan kontakten och din enhet. 

Kanske är du intresserad av...