Vad är en powerbank?
Powerbank

Vad är en powerbank? Och vad används den till?

© Shutterstock

Så funkar en powerbank

En powerbank är ett portabelt uppladdningsbart batteri som används för att ladda andra mobila enheter. Powerbanken kan du alltid ha med dig för att ladda till exempel mobilen.

Har du någon gång fått ett viktigt samtal när det återstår två procent av batteriet i mobilen?

Det är i stunder som denna som det är bra att ha med sig en powerbank. Med hjälp av den kan du nämligen ladda upp telefonen var du än befinner dig.

Powerbanken är ett batteri

En powerbank är helt enkelt ett portabelt batteri med usb-uttag för att kunna ladda upp batterierna i andra enheter, till exempel mobiltelefoner och trådlösa hörlurar. Själva powerbanken laddar du upp hemma på samma sätt som mobilen.

Med en powerbank behöver du inte oroa dig för att strömmen tar slut när mobilen behövs som mest. Det är bara att ansluta telefonen till powerbanken med den vanliga laddkabeln för att telefonen ska laddas upp.

>> Få 2 nr. av PC-tidningen 148 kr + gåva:Trådlös 3-i-1-powerbank här

Stort test av powerbanks

I PC-tidningen nummer 11, 2021 testar vi sex olika powerbanks och kartlägger deras för- och nackdelar.

Det finns allt från sollcellsuppladdning till möjligheten att ladda din bärbara pc med den vinnande powerbanken.

> Läs hela testet i Fördelszonen här

Prylar du kan ladda med en powerbank

En powerbank har alltid ett eller flera usb-uttag för att ladda enheter via kabel och i vissa fall kan powerbanken även stödja trådlösa laddning. Det sistnämnda kräver att enheten som ska laddas har stöd för det.

Det enda du behöver komma ihåg när du har en powerbank är att hålla den uppladdad och att ta med den kabel som du använder för att ladda mobilen eller den enhet som du vill ladda upp.

En powerbank kan ladda upp enheter som:

 • Mobiltelefoner
 • Surfplattor
 • Smartklockor
 • Actionkameror
 • Trådlösa hörlurar
 • Bluetooth-högtalare

> Är du redan prenumerant? Då kan du köpa powerbanken till specialpris i Moreshop

Ladda en bärbar dator

Har du en bärbar dator som laddas via usb c kan den också laddas upp med en powerbank – om powerbanken är tillräckligt kraftfull.

En vanlig billig powerbank har nästan alltid för låg kapacitet för att klara det stora batteriet i en dator.

En powerbank som är specificerad för att kunna ladda datorer är ofta ganska stora eftersom de måste innehålla så kraftfulla batterier.

Ladda upp powerbanken

En powerbank är alltså i grund och botten ett större uppladdningsbart batteri, som förstås också måste laddas upp när det är tomt.

Powerbanken laddas upp via en usb-port i datorn eller en usb-laddare som du redan har hemma.

En powerbank kan åtminstone laddas upp 500 gånger innan den börjar tappa kraft och därmed få minskad kapacitet. Den fungerar mycket längre än så, men som med alla batterier slits den med tiden.

Se därför till att ladda powerbanken fullt upp innan du går hemifrån. Den håller strömmen länge, så att du är beredd när mobilen börjar varna för lågt batteri.

>> Få 2 nr. av PC-tidningen 148 kr + gåva:Trådlös 3-i-1-powerbank här

> Är du redan prenumerant? Då kan du köpa powerbanken till specialpris i Moreshop

En powerbank mäts i milliamperetimmar

Prestandan i en powerbank mäts i milliamperetimmar – mAh. Värdet avser hur mycket ström (ampere) som powerbanken kan ge under en timme.

Ju högre värde, desto mer ström kan powerbanken leverera. Det är en indikation på hur många gånger den kan ladda till exempel din mobiltelefon.

Så länge räcker powerbanken

 • 2 600 mAh = 1 uppladdning
 • 5 200 mAh = 2 uppladdningar
 • 7 800 mAh = 3 uppladdningar
 • 10 400 mAh = 4uppladdningar
 • 20 000 mAh = 7uppladdningar
 • 27 000 mAh = 9uppladdningar

Att välja powerbank

En powerbank kan se ut på många olika sätt och det finns en uppsjö varianter på marknaden. Det finns dock en sak som är det du ska titta efter om du är på jakt efter en powerbank.

Först måste du emellertid fundera på vad du tänker använda powerbanken till. Vill du kunna ladda mobilen någon gång ibland kan du nöja dig med en enklare powerbank med mindre kapacitet och lägre pris. Vill du kunna ladda telefonen flera gånger måste du ha en powerbank med högre kapacitet.

Ta reda på vilken kapacitet batteriet har i din mobiltelefon (eller i den enhet som du vill ladda). Ett vanligt värde för nya mobiltelefoner är runt 3 500 mAh. Ska du ladda telefonen en gång räcker det om powerbanken också är på 3 500 mAh. Vill du ladda telefonen två gånger måste powerbanken ha dubbla kapaciteten, alltså 7 000 mAh, och så vidare.

En powerbank kan även ha en del extrafunktioner. Den kanske har två usb-uttag för att ladda upp två enheter samtidigt. Den kan ha solceller för att ladda upp sig själv i solen. Det finns många varianter.

5 goda powerbankråd

 1. Lämna inte en powerbank som laddar upp en enhet eller som laddas upp, utan tillsyn. Ta bort alla sladdar när laddningen är klar.

 2. En powerbank får inte bli för varm och absolut inte blöt. Låt den inte ligga i en varm bil i sommar, utan se till att hålla den sval. Batterier med stor kapacitet ska man ha respekt för.

 3. Lägg powerbanken på ett underlag som tål värme och inte på en sovsäck, en hög med kläder eller i torrt gräs.

 4. Var aktsam så att powerbanken inte skadas. Tappar du den på hårt underlag kan battericellerna i den skadas och därmed riskera att överhettas.

 5. Dra snabbt ur alla kablar om powerbanken känns väldigt varm. Använd den då inte mer, utan lämna in den bland batterierna på närmaste återvinningsstation.

Kanske är du intresserad av...