3 geniala tips för Excel
Excel

Med våra tips kan du enklare och snabbare använda onlineversionen av Excel. 

© Shutterstock

Geniala tips för Excel

Excel innehåller en mängd smarta genvägar och funktioner. Här visar vi några av dem, så att du kan arbeta mycket snabbare och smartare när du gör kalkylblad.

5 augusti 2021 av Niklas Ernst

Oavsett om du ska hålla koll på ekonomin med en budget, göra ett diagram eller bara få överblick över en stor mängd siffror är Excel ett utmärkt verktyg.

Inte minst eftersom Excel nu finns i en praktisk onlineversion som är kostnadsfri. Det enda som krävs för att använda den är ett Microsoft-konto.

Om du inte redan har ett Microsoft-konto kan du läsa i den här artikeln hur du skapar ett. För att använda gratisversionen av Excel går du till den här adressen.

Här får du tre geniala tips för onlineversionen av Excel.

> Läs även: Så skapar du ett Microsoft-konto

1. Låt Excel gissa vad du vill skriva

Du kan få Excel att gissa vilket innehåll som ska finnas i tomma fält i ditt kalkylblad. 

Du behöver bara skriva in början så sköter programmet resten automatiskt. Det kan vara både månader och veckodagar, men det kan också vara talserier.

Börja med att ange en talserie, till exempel 2, 4, 6, 8 under varandra. Markera nu cellerna som innehåller siffrorna. För ned musen till vänster hörn av markeringen så att du ser ett plustecken.

Dra nu i hörnet med musen och dra sifferraden så långt som du ska ha den. Excel fyller nu själv i cellerna med rätt värden.

> Läs även: 5 smarta tips för Word du bör prova

2. Undvik att kapa texten

Om du inte är van vid att använda kalkylblad kan det vara en frustrerande upplevelse att skriva mycket text i cellerna, eftersom texten ofta försvinner eller delas på ett olämpligt sätt. 

Lyckligtvis finns det flera sätt att lösa detta problem.

När du ska skriva ett längre textstycke kan du till exempel välja att göra radbrytningar i en cell. Det kan dessutom bidra till bättre överblick i texten. Du gör en radbrytning i en cell med kortkommandot AltRetur på tangentbordet.

Du kan också klicka på knappen Bryt text, som i onlineversionen av Office återfinns i mitten av verktygsfältet längst upp. Då kapas inte texten, utan skrivs istället ut så att den blir lättare att läsa.

> Läs även: Hantera budgeten med ett kalkylblad

3. Öppna flera kalkylblad i samma dokument

Behöver du mer utrymme i Excel? I stället för att skapa ett nytt dokument kan du använda flikarna längst ned för att skapa ett nytt kalkylblad.

Längst ned i Excel klickar du bara på plus-tecknet. Då öppnas ett nytt och tomt kalkylblad där du kan fortsätta arbetet. 

Du växlar enkelt mellan de olika kalkylbladen genom att klicka på de olika flikarna längst ner. 

> Läs även: Få hela Office-paketet i mobilen utan kostnad

Lär dig använda Excel från grunden

Om du vill lära dig ännu mer om Excel och de möjligheter som kalkylblad erbjuder kan du i det senaste numret av PC-tidningen läsa det andra avsnittet i vår serie om Microsofts kostnadsfria kontorspaket. 

Här tar vi en närmare titt på Excel och visar de grundläggande funktionerna. 

I serien visar vi också hur du använder övriga verktyg i Microsofts kostnadsfria onlineversion av kontorspaketet. 

Du kan läsa artikeln i Fördelszonen. Här hittar du även övriga avsnitt i serien om Microsofts kontorspaket på nätet.

Kanske är du intresserad av...