© Shutterstock

5 tips till Word du måste prova

Bli duktigare på Word med de här fem tipsen till det populära ordbehandlingsprogrammet.

10 april 2017 av Anders Daugaard

Word är standardprogrammet för ordbehandling, men de flesta utnyttjar bara en liten del av programmets alla funktioner. Här är fem tips som gör arbetet med världens populäraste ordbehandlare effektivare.

Tips 1: Visa symboler i dokumentet 

Mellanslag och tabbar syns inte men de är faktiskt tecken som alla. Alla dessa i vanliga fall osynliga tecken kan visas i Word:

  • Öppna menyn Arkiv och välj Alternativ.
  • Klicka på Visa. Under Visa alltid de här formateringsmarkeringarna på skärmen bockar du för Visa alle formateringsmarkeringar eller vid de enskilda markeringarna.
  • Klicka på OK för att aktivera inställningen.

Tips 2: Markera ett område 

Det går att markera block med text och till exempel framhäva det valda området. Håll Alt-tangenten nedtryckt, klicka med vänster musknapp och dra textmarkören över det område som ska markeras. Nu går det till exempel att framhäva området med en färg.

Tips 3: Smart klippfunktion 

Word innehåller en smart klippfunktion som är perfekt för att flytta text och bilder från olika hålla i ett dokument till ett nytt ställe.

  • För att klippa ut något är det mara att markera det som ska klippas ut och trycka kortkommandot Ctrl+F3
  • Detta kan göras flera gånger och allt som klipps ut sparas i ordning. Tryck på Ctrl+Skift+F3 för att klistra in klippsamling där det passar i dokumentet.

Tips 4: Skriv överallt på sidan 

Word kan användas i stort set som en tavla som det går att skriva var som helst på. Det är bara att dubbelklicka någonstans på sidan och börja skriva

Tip 5: Kopiera text utan formatering 

Om en text kopiera från exempelvis en webbsida och sedan klistras in i Word följer oftast formateringen med från originalsidan. Det går att ställa in Word så att det enbart är texten som kopieras för att den ska formateras efter hur det ser ut i Word-dokumentet när den klistras in.

  • Öppna menyn Arkiv. 
  • Klicka på Alternativ och välj Avancerat.Rulla nedåt till Klipp ut, kopiera och klistra in
  • Vid Klistra in från andra program väljer du Bevara endast text i rullmenyn. 
  • Klick på OK för att aktivera inställningen.
> Läs mer om Word

Kanske är du intresserad av...