Discord: Allt du behöver veta om tjänsten.
Discord

Med programmet Discord kan du enkelt kommunicera med andra med text, tal eller via video.

© Shutterstock

Discord: Allt du behöver veta om tjänsten.

Det populära programmet Discord är utvecklat för gamers för att kommunicera med skrift, tal och video medan de spelar.

9 september 2022 av Martin Lorentsen

Discord är ett program som används för att kommunicera över nätet. Det är särskilt populärt bland yngre och datoranvändare som spelar datorspel.

Discord är nämligen designat för gamers, eftersom programmet gör det enkelt att vara i kontakt med andra personer som man spelar med på nätet.

Dessutom går det att dela sin skärm via Discord och livestreama, så att andra kan följa ditt spel – eller du deras.

LÄS ÄVEN: Vad är Facebook Messenger?

Skicka meddelanden med Discord

Discord är först och främst en chattjänst.

Programmet fungerar som de flesta andra chattjänster där det går att skicka meddelanden, GIF:ar och bifoga olika filer som foton och videor.

I Discord kan du både skriva direkt till en person eller skapa gruppsamtal liknande dem som du kanske känner igen från Facebooks Messenger-app.

Alla dina samtal sorteras i en lista och när du får ett meddelande på Discord dyker det upp ett meddelande på mobilen eller datorn.

LÄS ÄVEN: Meddelandetjänsten Signal: Vad är det?

Använd Discord för ljud- och videosamtal

Discords stora dragplåster är att kommunicera med ljud. När du spelar datorspel har du nämligen sällan tid att kommunicera via text.

Med Discord kan du istället enkelt prata med dina medspelare. Det räcker att koppla en mikrofon till Discord. Det gör det lättare att lägga upp en strategi i spelet, plus att det ökar den sociala aspekten av att spela online.

Discord används också ofta som ett chattrum som inte har något med gaming att göra, men där man kan prata om allt och dela alla typer av innehåll.

Discord kan också användas för att videochatta. Det kan du göra antingen med mobilens kamera eller på datorn om du har anslutit en webbkamera.

LÄS ÄVEN: Chattjänsten kan lyssna när mikrofonen är avstängd

Strömma live med Discord

Discord är gjort för gamers, och om det finns något som gamers brukar vilja ägna sig åt så är det livestreaming.

Det går i all sin enkelhet ut på att en person delar sin skärm med omvärlden medan hen spelar.

Med Discord kan du både strömma en sändning till vänner och bekanta samt följa andra spelares sändningar. Under sessionen kan tittare prata med varandra.

Skärmdelningen i Discord är inte bara en underhållande detalj. Det kan också vara väldigt användbart att dela skärmen i Discord om det finns behov av att visa specifika funktioner i ett program eller ett spel.

LÄS ÄVEN: Så mycket data slukar din streaming

Discord
Discord på PC:

Med Discord installerat på datorn kan du enkelt kommunicera med dem som du spelar med på nätet. Discord är väldigt populärt, särskilt bland unga. 

Discord som social plattform

I programmet Discord måste du först registrera dig som användare. Det gör du bland annat genom att ange ett profilnamn.

Precis som i många andra sociala medier går det att byta profilbild, lägga till en personlig beskrivning och lägga till vänner i en vänlista.

I vänlistan kan du enkelt ringa upp en vän eller skriva direkt till vederbörande om personen är online. Det går också att lägga till vänner genom att synkronisera med kontakter i mobilen.

LÄS ÄVEN: Så använder du Google Chatt

Servrar på Discord

I Discord sker merparten av kommunikationen via servrar. Dessa fungerar som individuella chattrum där du måste bjudas in för att kunna vara med.

På varje Discord-server, som kan skapas av alla användare, är det bara serverns deltagare som kan följa med i kommunikationen. Du kan vara med på flera servrar åt gången, och alla servrar organiseras i en översikt.

Varje server på Discord har dessutom olika underkanaler. Det går till exempel att skapa textkanaler där deltagarna kommunicerar med textmeddelanden, eller en så kallad Voice Channel där det bara kommuniceras via mikrofon.

LÄS ÄVEN: Testa själv: Så snabb är din CPU

Discord som gratis app och program

Discord är gratis och finns både som program till datorn och som app till mobilen.

Appen kan hämtas gratis i Google Play Butik om du har en Android-mobil, och om du har iPhone kan du hämta appen i Apple App Store.

Discord till datorn finns att hämta på Discords hemsida. Om du prenumererar på PC-tidningen kan du även hämta Discord i Fördelszonen.

> Klicka här för att hämta Discord i Fördelszonen.

Discord-appen för mobiler ansluts automatiskt till PC-versionen när du är inloggad på dina enheter. Det innebär att du kan skriva, prata, streama och dela skärm med andra oavsett enhet.

Kanske är du intresserad av...