Facebook Messenger, Microsoft Messenger, Messenger
Facebook Messenger:

Facebook Messenger hjälper dig att chatta med dina vänner.

Vad är Facebook Messenger?

Facebook Messenger är ett populärt chattverktyg som finns för både mobilen och datorn. Se här vad Facebook Messenger kan göra och hur du använder det praktiska verktyget.

15 april 2022 av Steffen Nielsen

”Kan jag skriva till dig på Messenger?”

Om du normalt svarar ”nej” på den här frågan är det kanske dags att ansluta dig till den stora skara svenskar som använder Facebooks populära chattverktyg.

Facebook Messenger finns som program för Windows, som tjänst i webbläsaren och som app för både Android och iOS.

Facebook Messenger är otroligt populärt världen över. Enligt de senaste siffrorna från DataReportal används verktyget av över 987 miljoner aktiva användare.

I den här artikeln berättar vi hur du registrerar dig som användare, chattar med vänner och till och med ringer videosamtal helt gratis.

Vad är Facebook Messenger?

Facebook Messenger eller i dagligt tal bara Messenger är en undertjänst till det sociala nätverket Facebook.

Skillnaden mellan de två tjänsterna är att du på Facebook pratar med alla vänner i stora öppna eller halvöppna forum och grupper, medan du i Facebook Messenger pratar med en eller ett fåtal vänner i privata samtal – alltså chattar.

Facebook Messenger är optimalt för att exempelvis skicka länkar, bilder, korta praktiska meddelanden eller föra längre informella samtal.

Det du skriver till dina vänner stannar alltså mellan er två när du skriver i Facebook Messenger – till skillnad från de saker du eventuellt skriver på din egen eller din väns vägg på Facebook.

Meddelandena är dessutom krypterade, så att de inte kan bli avlyssnade av obehöriga. 

Hur skaffar jag Facebook Messenger?

För att använda Facebook Messenger måste du skapa ett Facebook-konto.

Du loggar med andra ord in på Facebook Messenger med samma uppgifter som du använder för ditt vanliga Facebook-konto.

Om du inte redan har ett Facebook-konto skaffar du det på följande sätt:

 1. Besök Facebooks huvudsida i webbläsaren
 2. Klicka på Skapa nytt konto
 3. Ange olika uppgifter, inklusive lösenord och mobilnummer
 4. Du får en verifieringskod skickad till din mobil. Skriv in den i webbläsaren. Du är nu inloggad på Facebook och därmed även Facebook Messenger
 5. När du senare vill logga in på ditt Facebook Messenger-konto (på datorn, i webbläsaren eller i appen) anger du ditt mobilnummer och det lösenord du valde.

Även om du inte aktivt använder Facebook (alltså gör inlägg och kommentarer andras inlägg) kan du fortfarande använda kontot för Messenger.

Kan jag vara på Messenger utan att vara på Facebook?

Ja och nej.

Du måste ha ett Facebook-konto för att använda Messenger, men du kan inaktivera ditt Facebook-konto efteråt och bara använda dina Facebook-kontouppgifter när du ska logga in på Messenger via en app på mobilen eller ett program på datorn.

Det kallas DEMA – ett Deactivated Except Messenger Account. Med ett DEMA-konto kommer du inte att vara sökbar på Facebook, men folk kan hitta dig på Messenger och skicka ett meddelande.

Du kan alltid återaktivera ditt Facebook-konto om du vill. 

Använd Facebook Messenger i webbläsaren

I webbläsaren på datorn är Messenger en del av Facebook.

Du hittar Messenger-panelen längst ned till höger på din Facebook-sida. Du kan också inleda ett nytt samtal genom att välja Meddelande på din väns Facebook-sida. Du kan på samma sätt skriva till företag och organisationer direkt från deras Facebook-sidor.

TIPS! Om du vill öppna ett större fönster för chattsamtal kan du klicka på din väns namn eller bild i chattfönstret. På så sätt öppnas inställningar där du kan välja Öppna i Messenger. Då har du tillgång till hela webbläsarfönstret för samtalet.

Här får du även tillgång till de bilder och filer som du har delat i ett samtal, och du kan enkelt leta reda på enskilda meddelanden i ett samtal.

LÄS ÄVEN: Virus på Facebook Messenger: Så tar du bort det

Hämta Messenger som program till datorn

Om du föredrar att använda ett program på datorn för Messenger kan du göra det. Därmed får du mer direkt tillgång till dina chattsamtal än om du ska öppna webbläsaren först. Och du slipper ha ett Facebook-fönster öppet.

 1. Du hämtar programmet via den här länken
 2. Klicka på Ladda ner till PC
 3. Programmet hämtas och du kan installera det på datorn, där du sedan loggar in på ditt konto.

Messenger finns även som Windows-app för datorn i Microsoft Store.

Använd Facebook Messenger i mobilen

Självklart kan du även använda Facebook Messenger i mobilen. Appen är otroligt populär för både iPhone (hämta här) och Android-mobiler (hämta här).

LÄS ÄVEN: Så stänger du enkelt av Aktiv vy i Facebook Messenger

Fantastisk videochatt i Facebook Messenger

Facebook Messenger kan inte bara användas för textchattar. Du kan också chatta med video, som du kanske känner igen från Skype.

Som något relativt nytt kan du även delta i stora videosamtal med Facebook Messenger. Verktyget heter Messenger Rooms och kan hantera upp till 50 deltagare i ett videosamtal.

Videochatt med 50 personer på Facebook Messenger
Videochatt

Klicka på videoikonen i webbläsarversionen av Messenger för att starta en videochatt med upp till 50 deltagare.

Här visar vi hur du startar ett videosamtal i Messenger i webbläsaren.

 1. Besök den här länken
 2. Klicka på videoikonen i det övre vänstra hörnet.
 3. Nu har du möjlighet att bjuda in utvalda Facebook-vänner.

Se upp för bedrägerier i Messenger

Vi avslutar med en liten varning.

Facebook Messengers popularitet gör nämligen att tjänsten är en högintressant jaktmark för bedragare.

Var därför särskilt uppmärksam om du får meddelanden från personer du inte litar på. Det kan till exempel vara förfrågningar från okända eller suspekta länkar i meddelanden från personer du känner.

> Läs även: Så upptäcker du en falsk Facebook-profil

Bluffar på Facebook Marketplace

Under en längre tid har användarna dessutom upplevt det som populärt kallas fraktbolagsbedrägeri när de säljer varor på Facebooks Marketplace.

På Facebook Marketplace kan du köpa och sälja allt möjligt och korrespondensen med säljaren eller köparen sker via Facebook Messenger.

Här ska du vara extra uppmärksam på potentiella köpare som missbrukar erkända transportfirmor som FedEx eller UPS för att lura av dig pengar. Läs mer om det här.

> Lär artikeln: Du kan bli rejält lurad på Facebook och andra sociala nätverk.

Mer information om Messenger finns i Facebooks hjälpavsnitt om Messenger.

Kanske är du intresserad av...