Facebook Messenger, Microsoft Messenger, Messenger

Facebook Messenger hjälper dig att chatta med dina vänner.

Vad är Facebook Messenger?

Facebook Messenger är ett chattprogram som finns till både smartmobiler och datorer, och det kan användas även om du inte har Facebook.

12 november 2019 av Steffen Nielsen

Namnet "Messenger", det engelska ordet för budbärare, är så populärt att både Microsoft och Facebook har valt att använda namnet för sina respektive tjänster. 

Tidigare när man talade om Messenger brukade det handla om Microsofts program Windows Live Messenger. Windows Live Messenger försvann dock 2012 när det smälte samma med Skype. 

Redan 2011 lanserade Facebook sin egen Messenger. Det har vuxit och blivit världens populäraste chattprogram, så när man nu för tiden talar om Messenger brukar det nästan alltid handla om Facebooks app eller tjänst.

Vad är Facebook Messenger?

Facebook Messenger eller i dagligt tal Messenger är en undertjänst till Facebook.

Skillnaden mellan de två tjänsterna är att du i Facebook, oavsett om du sitter vid datorn eller med mobilen, pratar med dina vänner i öppna eller halvöppna forum, medan du med Facebook Messenger talar med en eller ett fåtal vänner i privata samtal. 

Facebook Messenger passar bäst för att exempelvis skicka länkar till varandra, skicka korta informativa meddelanden eller föra längre samtal. 

När du använder Facebook Messenger förblir det du skriver något som bara deltagarna kan se.

Här hittar du Facebook Messenger för datorn

I datorns webbläsare är Messenger en del av Facebook. 

Du hittar Messenger-fönstret längst ner till höger på din Facebook-sida. Du kan också starta ett nytt samtal genom att välja Meddelande på din väns Facebook-sida. 

TIPS! Om du vill öppna ett större fönster för dina chattsamtal, klicka på kugghjulet följt av Öppna i Messenger. Då får du hela webbläsarens fönster tillgängligt för ditt chattande.

Här kan du även få tillgång till de bilder och filer som har delats i samtalet, samt att du kan leta reda på enskilda meddelanden i samtalet. 

Här hittar du Facebook Messenger för mobilen

Du kan även använda Facebook Messenger på mobilen. 

Appen finns till iPhone (hämta här)  och Android-telefoner (hämta här).

Tänk på att du kan använda Messenger-appen utan att du behöver något Facebook-konto. Installera appen och mata in din e-postadress eller telefonnummer för att skapa ett konto. Nu kan du chatta med dina telefonkontakter.

Facebook Messenger är vanvettigt populär

Chattjänsten Facebook Messenger är vanvettigt populär. Den används av fler än 1,2 miljarder människor, och det finns en anledning till detta. Det är till exempel enkelt att skapa gruppsamtal med familjen, och du kan döpa enskilda samtal så att du enkelt kan hitta det som är relevant för dig.

Du kan även krydda dina samtal med humörikoner, animerade bilder och många andra visuella finurligheter som muntrar upp. Pröva själv på datorn eller på mobilen.

Kanske är du intresserad av...