Just nu florerar det ett nytt virus på Facebook.

Just nu florerar det ett nytt virus på Facebook. Läs om hur du skyddar dig.

© Shutterstock

Nytt virus på Facebook: Så skyddar du dig

Det har dykt upp ett nytt virus på Facebook och Messenger som automatiskt sprider sig till dina kontakter. Vi visar hur du får bort viruset.

”Hej Peter, klicka på länken för att se min video”.

Ovanstående meddelande sprider just nu ett virus på Facebook. Denna gång rör det sig om ett virus som till synes skickar länkar till videoklipp till alla vänner.

Om de klickar på länken ombeds de installera ett tillägg. Om de gör det blir även deras konton infekterade och samma meddelande kommer att skickas till deras Facebook-kontakter.

Läs också: De bästa antivirusprogrammen

Virus mer irriterande än farligt

Det är alltså viktigt att aldrig klicka på eller installera något som du inte vet vad det är.

Det aktuella viruset är i sig självt inte särskilt farligt. Det är framtaget för att automatiskt klicka på reklam, vilket i sin tur leder till att upphovsmännen tjänar pengar. 

Annonserna som viruset klickar på kan dock i sin tur innehålla virus som kan skapa betydligt värre problem. Ett annat problem är förstås att dina vänner på internet blir sura när de får skumma länkar från ditt konto.

Ta bort virus från Facebook

Om du drabbas gör du så här:

  • Leta efter tillägg i webbläsaren.
  • Tillägget som viruset installerar heter antagligen något underligt, så avinstallera alla tillägg som du inte känner igen – vilket för övrigt alltid är en bra idé.
  • Starta om webbläsaren.
  • Logga in på Facebook och byt lösenord.

Nu fungerar ditt Facebook-konto som vanligt igen. Använder du Facebook på flera datorer ska du göra ovanstående procedur på allihop, så att tillägget inte finns kvar i någon av dem.

Läs även: Kontrollera om en fil innehåller virus

Kanske är du intresserad av...