Har du tillräckligt med data för semestern i ditt abonnemang? Få svaret här.

© Shutterstock

Ska du till utlandet? Så mycket data slukar strömmande tjänster

Netflix, Spotify och Facebook är bra appar att ha med sig på semestern, men hur mycket data förbrukar strömmande tjänster egentligen? Få svaret här.

För många är mobiltelefonen en trogen följeslagare som levererar både nyheter, e-post och musik samt strömmar filmer och tv-serier. Om du inte har tillgång till ett trådlöst nätverk utan använder mobilt internet kan det handla om mycket information som behöver hämtas. Hur mycket data förbrukar de olika tjänsterna egentligen?

Det är viktigt att veta om du åker på semester, inte minst om du reser utomlands, eftersom många abonnemang bara erbjuder en viss mängd mobildata och sedan vill ha rejält betalt om du överskrider den gränsen.

Här visar vi en kort guide till hur mycket tjänsterna kan förbruka så att du inte använder all mobildata på semestern, eller ännu värre - mer än du egentligen har.

Så mycket data förbrukar strömmande video

Givetvis varierar datamängden beroende på vilket kvalitet du strömmar. Om du exempelvis strömmar i 720p förbrukas cirka 0,9 gigabyte per timme, medan det krävs cirka 1,5 gigabyte om du strömmar full hd. Om du satsar på 4K-innehåll går det åt hela 7,2 gigabyte per timme.

Det betyder att om du tittar på Netflix i full hd varje dag, kommer Netflix-appen att förbruka cirka 45 gigabyte på en månad.

> Om du vill spara data kan du ladda hem filmer och serier i Netflix när du har tillgång till ett trådlöst nätverk, då sparar du data och kan även se dem utan uppkoppling. Så här gör du.

Så mycket data förbrukar strömmande musik

När du lyssnar på musik med hög kvalitet på exempelvis musiktjänsten Spotify, använder du cirka 115 megabyte per timme.

Om du lyssnar på Spotify med hög kvalitet en timma varje dag, kommer du att ha förbrukar cirka 3,45 gigabyte data.

Så mycket data förbrukar Facebook

När du tittar på statusuppdateringar, bilder och videoklipp på Facebook, kräver det datatrafik till en mängd av ungefär 90 megabyte per timme.

Sammanlagt blir en timme med Facebook varje dag cirka 2,7 gigabyte data på en månad.

Så mycket data förbrukar Instagram

Om du använder Instagram för dina semesterbilder brukar det vanligtvis krävas cirka 100 megabyte per timme, eller 3 gigabyte på en månad om du använder det en timma varje dag. 

Se upp med aviseringar, e-post och uppdateringar

Det är inte bara när du lyssnar på musik eller tittar på film som mobilen förbrukar datatrafik. Om du exempelvis tar emot e-post och uppdaterar appar automatiskt, eller tar emot aviseringar från sociala medier, förbrukar även detta mobildata.

Därför kan det vara bra att innan du reser kontrollera telefonens inställningar för uppdateringar och e-post. Där brukar det ofta gå att ställa in att sådant bara ska hämtas när du är ansluten till ett trådlöst nätverk och därmed inte förbrukar någon mobildata.

I den här artikeln kan du läsa hur det går att hantera aviseringar på Android och iPhone

Glöm inte att även kontrollera hur mycket datatrafik utomlands som ingår i ditt abonnemang redan innan du reser. Använd även din mobildata med omsorg - vänta till exempel med att undersöka om du har fått någon e-post tills du har tillgång till ett trådlöst nätverk.

Kanske är du intresserad av...