Han är irriterad över alla aviseringar i mobiltelefonen.

Det kan bli tröttsamt när telefonen hela tiden fylls med meddelanden från diverse appar. Det går dock att styra informationsflödet.

Sätt stopp för irriterande aviseringar

Störs du hela tiden av reklam, notiser och aviseringar från appar i mobilen kan du ställa in hur apparna får meddela dig.

Mobiltelefoner och surfplattor blir allt viktigare i våra liv och de är inställda på att hjälpa oss i vardagen genom att skicka små meddelanden om aktuella händelser och nyheter.

Dessa små meddelande, som kallas för aviseringar eller notiser, kan ofta vara praktiska och nyttiga, men ju fler appar mobilen fylls med desto fler aviseringar visas i telefonen. Till slut kan det blir för mycket.

I alla telefoner går det att begränsa mängden meddelanden från alla appar. Det går att göra en grundinställning, men även att justera meddelandenivån app för app.

Styr aviseringar från appar i Android

Många appar är alldeles utmärkta, men för den sakens skulle är det inte säkert att du behöver får information från dem i tid och otid.

Gratisappar visar ofta reklam och vill därför påminna dig om att de finns, så att du startar dem oftare än du annars skulle ha gjort och därmed får se mer reklam.

Andra appar, till exempel kalendern och e-posten, meddelar nya händelser, vilket kan vara bra. Oavsett orsak går det att ställa in hur varje enskild app får visa aviseringar.

  1. Dra nedåt från skärmens överkant och tryck på kugghjulet för att öppna inställningarna.
  2. Tryck på Appar och Aviseringar.
  3. Tryck eventuellt på Meddelanden.
  4. Tryck på den app som du vill ställa in. Blått skjutreglage vid aviseringar innebär att appar får visa meddelande. Tryck på skjutreglaget så att det blir grått för att stänga av aviseringar från appen.

> Mer att läsa: Bästa säkerhetsprogrammen för Android

Styr notiser i iPhone och iPad

I iPhone och iPad går det att ställa in hur mycket notiser apparna får visa och var de får visa dem:

  1. Öppna Inställningar och välj Notiser.
  2. Välj om förhandsvisningar av notiser alltid ska visas, om de bara ska visas när telefonen är olåst eller om de aldrig ska visas.
  3. I listan längre ner går det att ställa in hur notiser ska hanteras för varje enskild app. Det går att ställa in var notiserna ska visas och om en app ska avvika från förvalsinställning (se punkt 2 ovan). 

> Mer att läsa: Din iPhone innehåller en virtuell linjal

Blockera aviseringar i Google Chrome

Det är inte bara appar som kan störa genom att vara påstridiga med att skicka små meddelanden i telefonen. Även Chrome och webbplatser kan göra sig påminda på samma sätt.

Googles webbläsare Chrome har en funktion för att webbsidor ska få skicka meddelanden direkt till telefonen. Det rör sig ofta om reklam, men även detta är enkelt att stoppa.

I Chromes inställningar går det att stänga av den här typen av aviseringar:

  1. Öppna Chrome i mobiltelefonen. Tryck på de tre prickarna överst till höger och välj Inställningar.
  2. Tryck på Aviseringer.
  3. Under Webbplatser trycker du på skjutreglaget så att det blir grått. Nu visas inga aviseringar från Chrome längre.

Leta efter osäkra appar

Om ingen av de här lösningarna fungerar och du fortfarande får meddelanden i telefonen från appar kan du leta efter osäkra appar bland alla som är installerade i din telefon.

Ett enkelt sätt att ta reda på om en app är bra eller inte är att titta i Google Play Butik och läsa omdömena om respektive app.

Har du en app som får genomgående dåliga omdömen bör du läsa vad folk skriver om den. Beskylls en app för att visa reklam kan du avinstallera den för att se om det hjälper.

> Läs mer om appar på Play Butik

Översikt över installerade appari Google Play Store

Google Play Butik ger bra koll på vilka appar du har installerade i mobilen. 

Kanske är du intresserad av...