linjal i iPhone

En ny funktion i iOS gör det möjligt att mäta längden på saker.

© PC-tidningen

Din iPhone innehåller en virtuell linjal

Apple släppte nyligen den senaste uppdateringen till operativsystemet iOS, och det innehåller bland annat en ny funktion som förvandlar telefonen till en virtuell linjal.

Varje år lanserar Apple en serie nya telefoner och passar samtidigt på att uppdatera operativsystemet iOS. I år har de släppt version iOS 12 som erbjuder spännande nyheter som bland annat förbättrad prestanda på äldre iPhones.

Det finns också en ny funktion de flesta inte har uppmärksammat men som är värd att titta närmare på. Det handlar om den inbyggda appen Mätverktyg, och den gör precis vad namnet säger – den mäter längder och ytor på en massa olika saker.

Så här används appen

Mätverktyg använder så kallad förbättrad verklighet, Augmented Reality eller AR, där det verkligen världen och den digitala världen smälter samman på skärmen. Du behöver bara starta appen, ge den tillåtelse att använda kameran, varvid det dyker upp en stor cirkel med en prick i mitten.

Placera pricken på den ena sidan av det som du vill mäta och tryck på ikonen med ett plustecken. För sedan telefonen långsamt över det som ska mätas och se hur telefonen virtuellt mäter längden på skärmen. Tryck en gång till på plustecknet för att avsluta mätningen. 

För att spara mätningen, om du till exempel vill komma ihåg hur bred tvättmaskinen är när det är dags att köpa en ny, trycker du på kameraavtryckaren (cirkeln till höger om plustecknet) till höger på skärmen. Mätningen sparas nu som en bild på telefonen.

Eftersom funktionen använder benytter din iPhones kamera är det viktigt att det är bra ljusförhållanden när du ska mäta, och telefonens inbyggda belysning inte kan användas samtidigt som du använder appen.

De bästa dolda funktionerna i din mobil

Din smartmobil innehåller många smarta funktioner som du kanske inte känner till att de finns. Så var det i alla fall för oss när vi började leta efter dolda funktioner i våra iPhones och Android-mobiler. 

I PC-tidningen nummer 1/2019, som finns ute nu, visar vi en mängd dolda funktioner som bland annat gör det lättare att navigera i iPhone eller Android. 

Köp tidningen hos din närmaste tidningshandlare eller skaffa en prenumeration och lär artikeln redan nu i din dator eller på din smartmobil eller pekdator med vår tidnings-app Wype. Med Wype kan du läsa de tolv senaste numren av tidningen medan du väntar på att nästa tidning ska komma till din brevlåda. 

> Välj mellan flera olika prenumerationserbjudanden från bara 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...