De flesta datorer är intill förväxling lika varandra där de står uppradade på butikernas hyllor.
Storleken på ramminnet och hårddisken är relativt enkla storheter att förstå, men det är värre med den viktigaste komponenten i en dator – processorn. Den har alltid ett kryptisk modellnamn av typen 4500U, i5-4200U, A10 Quad Core eller något liknande.
Det är dock viktigt att veta vilken CPU det sitter i en dator eftersom den är helt avgörande för hur snabb datorn de facto är.
Det är stora skillnader på CPU:er, vilket är en viktig förklaring till att priserna på två till synes likadana datorer kan skilja flera tusenlappar.
Om du har en specifik budget för hur mycket din nya dator får kosta kan det finnas mycket att vinna om du väljer en modell med den bästa processorn.
I slutet av den här artikeln kan du kontrollera prestandan för din processor, alltså göra ett så kallat CPU-benchmark.
> Mer att läsa: Lär dig mer om processorn i din dator
Därför är CPU:n viktig
Varför är det överhuvudtaget viktigt att veta vilken CPU det sitter i en dator och vad är den till för?
Populärt uttryckt kan man säga att CPU:n, eller processorn, är datorns hjärna. Det är CPU:n som utför alla beräkningar som behövs för att datorn ska fungera.
CPU:n sitter på en krets som även kan innehålla fler CPU:er. Finns det flera stycken på en krets kallas de för kärnor.
Sitter det två CPU:er på kretsen är det frågan om en dual core-processor. Finns det fyra CPU:er på kretsen rör det sig om en quad core-processor. Har den åtta kallas den för octo core.
De allra flesta nya CPU:er har två eller fler kärnor.
> Mer att läsa: Se vilka program som belastar processorn
Välj rätt CPU
Antalet kärnor är en viktig parameter att ta hänsyn till när du väljer CPU.
Ju fler kärnor, desto fler beräkningar kan processorn utföra på samma tid och därmed blir datorn snabbare. Ska du spela eller redigera video ska du leta efter datorer med flera kärnor och högre CPU-frekvenser än om du mest ska jobba med kontorsprogram, surfa och skicka e-post.
Värt att tänka på är att ju fler kärnor och högre frekvens en CPU har, desto varmare blir den när den arbetar.
Därför måste alla processorer kylas. CPU-kylning sker vanligen med en eller flera fläktar, men det finns även mer avancerade metoder med vatten- eller oljekylning – framför allt i mer extrema stationära datorer.
Vi har fått en fråga från en läsare som undrar om det är bra att en CPU har flera kärnor. Läs svaret här.

CPU:n sitter på en krets, som även kan innehålla fler CPU:er. De kallas då för kärnor.
CPU-benchmark
CPU:er jämförs med hjälp av så kallade benchmark-tester.
För att benchmarka används särskilda program som mäter datorns prestanda inom en rad områden. Programmen utför en rad moment och mäter hur lång tid det tar för datorn att slutföra dem, till exempel att rita upp avancerad grafik eller hantera videosamtal.
När programmet är klart visar det ett värde som kan användas som jämförelse med andra datorer som har testats med samma program
Med verktyget nedan kan du söka bland hundratals benchmarkresultat och på så sätt jämföra olika processorer med varandra. Du kan även använda verktyget för att se hur din nuvarande dator står sig jämfört med andra datorer.
Ju högre benchmarkvärde en CPU får, desto snabbare är datorn.
Kontrollera själv: Benchmarka din dator
För att ta reda på vilken CPU det sitter i din pc klickar du på förstoringsglaset i Aktivitetsfältet och skriver om din dator. Klicka på sökresultatet och titta under rubriken Enhetsspecifikationer. Vid Processor ser du modellbeteckningen på processorn i din dator.
Fyll i modellbeteckningen i fältet nedan och klicka på CPU-värde.
Du får nu ett värde mellan 500 och 20 000 – högre är bättre.
Skriv processorns beteckning i fältet – till exempel i5-7300HQ eller N2840Lär dig tyda processornamnen
I PC-tidningen 8/2022 som finns ute nu kan du läsa allt om hur du tyder de annars så kryptiska modellnamnen på processorer.
Här får du svar på vad de enskilda siffrorna och bokstäverna betyder när processorn till exempel heter i7-12400K eller AMD Ryzen 5900x.
Med den här artikeln i handen blir det mycket lättare att välja rätt när du ska hitta nästa dator i butiken.
Redaktionen rekommenderar: Få ett komplett säkerhetspaket nu
PC-tidningen har samlat 6kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och kontrollerade och de finns alltid i de senaste versionerna i Fördelszonen.Till varje program finns det även en artikel med instruktioner som hjälper dig att komma i gång med att skydda datorn.