Processorguide

Processorn är en av de viktigaste komponenterna i datorn och det är stora skillnader på olika modeller.

© Shutterstock

Lär dig mer om processorn i din dator

Ska du köpa en ny dator ska du alltid ta reda på vilken processor det sitter i den. Här är en guide som hjälper dig att veta vad processorernas namn egentligen betyder och vad det är för skillnader på olika modeller.

AMD Ryzen

Ryzen är AMD:s nyaste processorserie, som omfattar fyra modeller: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 och Ryzen Threadripper.

Ryzen 3 är den enklaste versionen, medan Threadripper är den mest kraftfulla.

Efter modellnumren finns det ett värde som anger processorerna inbördes styrkeförhållanden. Således är till exempel Ryzen 7 1800X lite kraftfullare än Ryzen 7 1700X.

Se hur snabb din processor är

Intel Core

Intel Core är en av de vanligaste processorfamiljerna i världen och Intels motsvarighet till AMD:s Ryzen.

De är avsedda för datorer och finns i fyra versioner: i3, i5, i7 och i9. Core i3 är den enklaste versionen, medan Core i7 är den mest kraftfulla.

Efter modellnumren finns det ett värde som har flera betydelser.

Tar vi till exempel Intel Core i7-8650U anger åttan att processorn hör till den åttonde generationen, vilken är den senaste. För varje ny generation sker det stora framsteg, så ju nyare en processor är – desto bättre är den.

650 anger processorerna inbördes styrkeförhållanden inom samma serie, medan U:et anger att processorn är extra strömsnål.

HQ används för processorer med extra höga grafikprestanda.

Intel Xeon

Intel Xeon är en serie processorer som är avsedda för servrar och kraftfullare stationära datorer. De har generellt lite högre prestanda än Core-serie.

De namnges ungefär på samma sätt, men i stället för i3, i5 och i7 heter de E3, E5 och E7.

Intel Atom

Intels processorserie Atom är avsedd för enklare datorer som främst används för internetbruk och till exempel bara klarar att köra program via en webbläsare. 

Även för Intel Atom gäller det att högre siffror anger snabbare processorer.

Qualcomm Snapdragon

Snapdragon är i första hand en processor avsedd för mobiltelefoner och pekdatorer, även om det finns enstaka datorer med processorn.

Det finns fyra serier Snapdragon-processorer: 200, 400, 600 och 800, där den förstnämnda är den enklaste modellen och den sistnämnda den mest avancerade.

Ju högre den sista siffran i modellnamnet är, desto mer funktionsrik är processorn. Just nu heter toppmodellen Snapdragon 845.

Få svar på dina frågor

I PC-tidningens forum kan du läsa läsarnas tekniska frågor och svaren från vår support.

Prenumererar du på PC-tidningen kan du själv ställa frågor och få svar, eller vara med och svara på sådant som du kan.

Just nu kan du prova 1 nummer av PC-tidningen och få full tillgång till både forumet och Fördelszonen, som innehåller över 300 program, för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...