Chattjänsten kan lyssna när mikrofonen är avstängd
Stäng av mikrofonen:

Det räcker kanske inte att klicka på programmets ”mute”-knapp om du vill vara säker på att ingen ska kunna tjuvlyssna.

Chattjänsten kan lyssna när mikrofonen är avstängd

Sekretessknappen stänger av mikrofonen i videochattjänster och ser till att andra i konversationen inte kan höra dig, men i vissa fall kan programmet fortfarande lyssna.

När du använder ”mute”-knappen i videochattjänster som Skype och Zoom, och stänger av mikrofonen, förutsätter du att ingen kan höra dig. Men så är kanske inte fallet.

Det verkar nämligen inte alltid räcka att bara klicka på knappen som stänger av mikrofonen när du använder videochattjänster om du vill försäkra dig om att ingen kan höra dig.

Vissa program för videochatt kan nämligen fortfarande lyssna, även om du har stängt av mikrofonen.

Det visar de preliminära resultaten av en undersökning som genomförts av forskare vid University of Wisconsin-Madison och Loyola University i Chicago i USA.

LÄS ÄVEN: Håll möten med upp till 50 personer direkt i Messenger

Ljuddata skickas fortfarande till servrar

Teamet bakom undersökningen har upptäckt att oavsett om mikrofonen är på eller av i ett videochattprogram samlar programmet fortfarande in ljuddata.

Forskarna har till exempel upptäckt att den populära videochattjänsten Zoom aktivt kontrollerar om du pratar även om du har stängt av mikrofonen.

Det värsta exemplet var dock tjänsten Cisco Webex som tog emot ljuddata och skickade det vidare till programmets servrar, precis som om mikrofonen var påslagen och användes.

Cisco Webex har senare förklarat för publikationen Bleeping Computer att man i kölvattnet av undersökningen har slutat skicka mikrofonens telemetridata och att man tar säkerheten på största allvar.

LÄS ÄVEN: Så stänger du av kamerans platsdata

Algoritm räknar ut vad du gör

Undersökningen visar också att det går att räkna ut vad du gör utifrån ljuddata. Med hjälp av en algoritm var det i 82 procents fall möjligt för forskarna att räkna ut vad användaren gjorde utifrån ljuddata.

Ljuden som fångades upp omfattade bland annat matlagning, dammsugning och vad användaren lyssnade på för musik i bakgrunden.

Det kan vara oroande för säkerheten, eftersom videochattjänster även används av politiker och andra personer som har känslig information där dataläckor kan få katastrofala följder.

LÄS ÄVEN: Så håller du ett möte på nätet

Se till att ingen lyssnar

Om du vill vara helt säker på att ingen kan höra vad som händer runt omkring dig när du använder en videochattjänst räcker det alltså inte att bara stänga av mikrofonen genom att klicka på ”mute”-knappen i programmet.

Du måste se till att mikrofonen är helt avstängd. 

En lösning är att använda Windows ljudinställningar när du vill stänga av ljudet. Det kan vara en krånglig process.

Den bästa lösningen är att skaffa en extern mikrofon eller ett headset med mikrofon som har en fysisk knapp som stänger av och aktiverar mikrofonen. Det är bara så du kan vara 100 procent säker på att programmet inte lyssnar.

LÄS ÄVEN: Få bättre ljud från mikrofonen

Kanske är du intresserad av...