Få bättre ljud i Skype, Teams och andra tjänster
Bättre ljud:

Med våra tips blir ljudet bättre när du använder videochattverktyg som Skype och Teams.

© Shutterstock

Få bättre ljud från din mikrofon på datorn

Dåligt och hackande ljud är väldigt irriterande under samtal i Teams eller Skype. Här visar vi hur du gör ljudet i din ände mycket bättre.

11 februari 2022 av Niklas Ernst

”Vad säger du? Det bryter upp en hel del ... Det hörs inte ... Kan du försöka justera din mikrofon? Sitter du i källaren, ljudet är inte särskilt bra.”

LÄS ÄVEN: Så håller du ett möte på nätet

Det kan vara både frustrerande och irriterande att vara med i ett videosamtal där ljudet inte är särskilt bra, så att du gång på gång måste upprepa dig för att personen i andra änden ska höra vad du säger.

Det är något som många förmodligen upplevt under de senaste åren, då coronapandemin har gjort att vi använder videosamtal mycket mer än tidigare för att hålla kontakten med släkt, vänner och kollegor. 

En dålig mikrofon kan få luften att gå ur de flesta samtal, oavsett om det är chefen eller barnbarnen som befinner sig i andra änden.

Som tur är finns det flera saker du kan göra själv för att se till att ljudet i din mikrofon är så bra som möjligt.

Välj rätt lokal för videosamtalet

Akustik är viktigt när det gäller ljud. Välj därför ett rum där det inte finns för mycket eko, eftersom det fångas upp av mikrofonen.

LÄS ÄVEN: Därför ska du täcka över din webbkamera

Se därför till att det finns massor av ”mjuka” material i rummet du befinner dig i som kan ta bort ekot. Det kan till exempel vara mattor, gardiner, möbler, till och med tavlor på väggarna.

Prova dig fram med olika rum tills du hittar en plats där ljudet är optimalt.

Placering i förhållande till mikrofonen

En annan viktig faktor som avgör hur bra ljudet blir är avståndet till mikrofonen. Ju längre bort du är placerad från mikrofonen, desto sämre blir ljudet.

LÄS ÄVEN: Har du koll på ditt digitala privatliv? Få det med vårt nya verktyg

En av anledningarna är att rösten kan bli förvrängd av att färdas långt innan den fångas upp av mikrofonen, men också att mikrofonen har lättare att plocka upp irriterande bakgrundsljud när du sitter långt ifrån mikrofonen.

Försök därför att komma så nära din mikrofon som möjligt, även om det kan vara lättare sagt än gjort. Om mikrofonen till exempel är inbyggd i datorn kan du prova att höja upp datorn med böcker eller liknande, så att den kommer närmare ditt ansikte.

Den bästa lösningen: Använd mobilen som mikrofon

Ett enkelt sätt att få bättre ljud är att köpa en extern mikrofon till datorn så att ljudet blir kristallklart.

Det kostar dock pengar, och faktum är att du redan har en utmärkt mikrofon i fickan som enkelt kan användas för ändamålet: din mobil.

LÄS ÄVEN: Använd mobilens kamera som webbkamera

Här på redaktionen har vi hittat ett nytt klurigt program som gör att det går att använda mikrofonen i mobilen istället för datorns inbyggda mikrofon.

I det nya numret av PC-tidningen, nummer 4/2022, visar vi hur du använder det praktiska programmet för att få mycket bättre videosamtal på datorn. 

> Du kan hämta programmet och artikeln i Fördelszonen (inloggning krävs)

Kanske är du intresserad av...