Täck över kameran
Täck över kameran

Det lilla webbkameran ovanför skärmen på den bärbara datorn kan leda till intrång i ditt privatliv

Därför ska du täcka över din webbkamera

Det finns bara ett riktigt säkert sätt att undvika tjuvtittande spioner i din webbkamera: Täck över den. Vi förklarar varför.

16 augusti 2020 av Henning Dadkhah Rasmussen

Den senaste tiden har det forsat in meddelanden till svenska inboxar där avsändaren påstår att de har hackat webbkameran och har spelat in en massa komprometterande videoklipp med dig. Även om man är helt säker på att det omöjligt kan finnas inspelningar som de påstår, kan det vara svårt att bli av med tvivlet om webbkameran kan vara hackad.

För tänk om en hackare eller ett sabotageprogram verkligen kan ta över tillgången till kameran och titta rakt in i ditt hem?

> Läs också: Så kontrollerar du om din webbkamera är hackad

Kameran kan blockeras i Windows

Det finns program som är gjorda för att skydda din webbkamera, och det går även att i Windows inställningar välja vilka appar och hemsidor som ska få använda kameran, men enbart inställningar ger inte något heltäckande skydd.

För kan man verkligen räkna med att ingen hackare kan komma åt kameran bara för att man har ändrat några inställningar? Det kanske bara känns säkert tills det dyker upp information om något nyupptäckt säkerhetshål som kan utnyttjas.

Den enda säkra metoden

Om du vill vara helt säker på att ingen ska kunna spionera på dig finns det bara en möjlighet: täck över webbkamerans lins så att eventuella hackare bara ser en svart bild.

Täck över kameran

Använd ett litet klistermärke eller tejp och en papperslapp för att täcka över kameran så att ingen kan se när du sitter vid datorn.

Om du aldrig använder webbkameran kan du täcka över den riktigt ordentligt med ett plåster, ett klistermärke eller liknande.

De flesta av oss använder dock webbkameran emellanåt, exempelvis när vi använder Skype, och då är det bättre med inte lika permanent lösning utan en som kan plockas bort och sättas dit vid behov. En liten Post-It-lapp kan fungera utmärkt.

Det finns även skydd som ser ut som en liten lucka som klistras fast över kameran, och som kan petas åt sidan när du vill använda kameran.

Det spelar ingen roll vilken metod du väljer, undvik att få klister på linsen om du skulle behöva använda kameran någon gång.

Oavsett metod kan du le i mjugg nästa gång du får ett utpressningsmeddelande - de har inget på dig.

Kanske är du intresserad av...