Rockstar Games hackade
Rockstar Games hackade:

Hackare har läckt information om det kommande och efterlängtade spelet Grand Theft Auto 6.

© Shutterstock

Gigantisk hackerattack inom spelbranschen

Hackare har avslöjat det senaste tillskottet i den populära spelserien Grand Theft Auto genom en gigantisk hackerattack. Något som kan kosta tillverkaren stora pengar.

Grand Theft Auto, eller GTA, är ett av de mest populära datorspelen i världen.

Serien, som tack vare sitt våldsamma och politiskt inkorrekta innehåll har varit föremål för debatt, är en ekonomisk guldkalv för utvecklarna Rockstar Games.

Under årens lopp har Grand Theft Auto haft en omsättning på flera miljarder dollar.

År 2018 utsågs den femte utgåvan i spelserien till den mest lönsamma underhållningsprodukten någonsin.

Hackare stjäl källkod

Därför är det ganska iögonfallande att hackare har lyckats infiltrera Rockstar Games interna kommunikation och avslöja den superpopulära spelseriens nästa lansering.

En video av det kommande spelet, GTA 6, har läckt ut till allmänheten, men det är kanske inte det värsta för Rockstar Games.

Enligt uppgift har hackarna även kommit över källkod från spelet.

LÄS ÄVEN: Ny minikonsol för klassiska spel

Video av nytt spel läckt

I åratal har de som älskar Grand Theft Auto-serien väntat på det senaste släppet av spelserien, men all information om det kommande spelet har hållits hemlig av utvecklarna. 

Nu har hackare ändrat på det.

Den 18 september laddades det plötsligt upp inte mindre än 90 videor till ett onlineforum för GTA-fans. Videoklippen, som innehöll 50 minuters inspelningar av spelet, visade en ofärdig version av kommande Grand Theft Auto 6.

Inspelningarna visade oftast olika tester av animationer och spelmekanik, men de avslöjade också viktiga delar av det nya spelet.

Precis som många fans hade spekulerat i visade filmerna att en av spelets huvudpersoner, för första gången i Grand Theft Autos historia, är en kvinna. Spelet kommer även att äga rum i den fiktiva staden Vice City, som är baserad på Miami i USA.

LÄS ÄVEN: Expert på 7-Eleven-attacker: Vi måste vänja oss vid det

Vill sälja spelets källkod

Förutom att ha läckt strikt konfidentiella videor av det ofärdiga spelet, hävdar hackarna bakom attacken att de dessutom har stulit det nya spelets källkod samt källkoden till föregångaren GTA 5.

Källkoden är den programvara som innehåller alla instruktioner för att få ett spel att fungera och därmed mycket värdefull för utvecklarna. Om källkoden läcker ut kan mer hemlig information se dagens ljus, och i värsta fall för utvecklarna kan den användas för att sätta ihop ett spel.

Hackarna hävdar att de är beredda att sälja källkoden till GTA 5 för 10 000 dollar, men de vill ännu inte sälja källkoden till kommande GTA 6.

LÄS ÄVEN: Hackare förlamar alkoholmarknaden i Ryssland

Utvecklaren bekräftar

De många videorna av det ofärdiga Grand Theft Auto-spelet har de senaste dagarna delats flitigt på nätet, och mycket tyder på att det handlar om riktiga inspelningar.

Utvecklarna Rockstar Games bekräftade den 20 september att de utsatts för en hackerattack där konfidentiell information om spelet, inklusive videorna, stals.

Rockstar Games säger att de är ”extremt besvikna över att detaljer om det kommande spelet har delats på detta sätt”, men att arbetet med spelet fortsätter som planerat.

Det är ännu inte känt när det nya GTA-spelet kommer ut, men Rockstar Games berättar att de kommer att hålla oss uppdaterade.

LÄS ÄVEN: Hackarna riktar fokus mot konsumenter

Kanske är du intresserad av...