Paint.net: Det bästa kostnadsfria bildredigeringsprogrammet för Windows
Paint.net

Alla datoranvändare behöver ett bra bildbehandlingsprogram på sin dator. Paint.net är ett utmärkt val.

© Paint.net

Paint.net: Det bästa kostnadsfria bildredigeringsprogrammet för Windows

Ett bra bildbehandlingsprogram är ett av de mest mångsidiga programmen på din dator. Ett av de bästa på marknaden är Paint.net - och du behöver inte ens betala för det.

1 augusti 2023 av Niklas Ernst

Det finns en handfull program som alltid bör finnas installerade på alla datorer.

En bra webbläsare som Edge eller Chrome, ett antivirusprogram, en videospelare, ett komprimeringsverktyg, ett backupverktyg, ett kontorspaket - och sist men inte minst, ett bildredigeringsprogram.

Ett av de mest kraftfulla och mångsidiga verktyg du kan installera på din dator är just ett program för att förbättra dina bilder - och vi gillar verkligen gratisprogrammet Paint.net.

Som prenumerant på PC-tidningen har du tillgång till 300 bra och säkra program med steg-för-steg-guider som hjälper dig att komma igång. Se urvalet här.

Gör dina foton bättre

En fotoredigerare ger dig nästan oändliga möjligheter, inte bara för dina egna bilder och foton, utan också för att hjälpa släkt och vänner att redigera semesterbilder, förbättra ett foto som ska hänga på väggen eller få en detalj att se extra bra ut.

LÄS OCKSÅ: Gör inte det här felet med dina digitala bilder 

Ett bildredigeringsprogram är som en digital schweizisk armékniv med en mängd olika funktioner.

Med ett bra sådant kan du enkelt justera och redigera dina foton så att de blir bättre och mer intressanta när du visar upp dem. Även enkla ändringar som att justera ljus och kontrast kan göra stor skillnad och verkligen förändra dina bilder.

LÄS OCKSÅ: Praktiskt verktyg: Ta bort bakgrunden på dina bilder

Bildbehandling för stora och små uppgifter

Men ett program som Paint.net kan göra mycket mer än bara grundläggande bildredigering. Det gör det även enkelt att till exempel lägga till text eller grafik på dina bilder.

På så sätt blir programmet nästan oumbärligt om du vill skapa inbjudningskort eller lägga till punkter och text på en karta.

LÄS OCKSÅ: Nu kan du använda Googles magiske fotoverktyg på mobilen

Programmet kan också användas för mer avancerad redigering och bildmanipulering, bland annat för att klippa ut objekt från ett fotografi och överföra dem till ett annat. Eller så kan du ändra färgen på gamla faster Ernas hår om det är onaturligt blekt på det gamla fotografiet.

Med ett bra bildbehandlingsprogram är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra.

Lär dig använda Paint.net

Bildredigeringsprogrammet Paint.net kostar ingenting, och i det nya numret av PC-tidningen 13/2023 publicerar vi en ny serie i flera delar som hjälper dig att komma igång med programmet.

Här visar vi hur du använder de olika verktygen och funktionerna, från de allra enklaste uppgifterna till de mer avancerade och komplexa funktionerna.

Du kan hämta programmet och läsa det första avsnittet i serien (och i början av oktober 2023 kan du läsa alla tre delarna) i Fördelszonen redan nu via den här länken.

Kanske är du intresserad av...