Ju fler gånger du sparar en bild, desto sämre blir kvaliteten
Bildkvalitet:

Här kan du se två bilder där bilden till vänster är originalbilden, medan bilden till höger har sparats 30 gånger och därför har utsatts för kraftig komprimering. 

© PC-tidningen/Niklas Ernst

Undvik att dina digitala foton förstörs av bildredigeringen

När bilderna ligger på datorn kanske du tänker att inget dåligt kan drabba dem. Du kan faktiskt själv råka förstöra dina bilder om du inte tar hand om dem.

20 maj 2023 av Niklas Ernst

Det är allmänt känt att ett fysiskt fotografi som du låter ligga framme kan bli förstört. Någon kan råka spilla vätska på det, det kan få en reva och det kan blekas av solen om det kommer i direktkontakt med solljus.

LÄS ÄVEN: Spara dina bilder i en hemlig mapp i Google Foto

Digitala bilder och fotografier är i tryggt förvar på hårddisken, där ingenting kan förstöra dem så länge hårddisken är hel och i säkerhet. Eller?

Det är en lockande tanke att bilder är helt säkra när de lagras digitalt. Sanningen är dock lite mer nyanserad än så, och du kan faktiskt själv vara den primära orsaken till att dina digitala foton försämras.

Utan att veta om det kan du nämligen råka förstöra dina egna bilder.

Här blir det lite tekniskt.

Så får datorn foton att ta mindre plats

Ett digitalt foto består av pixlar. Du kan föreställa dig att bilden består av tusentals små prickar – pixlar – i alla tänkbara färger, som tillsammans bygger upp ditt foto. Om din mobilkamera till exempel har en upplösning på 12 megapixel består ditt originalfoto alltså av 12 miljoner pixlar.

När du sparar en bild på datorn komprimeras den från kamerans originalfilformat till exempelvis jpg. Det betyder att bilden eller fotografiet omvandlas till en fil som packas ihop så att den tar mindre plats. 

Det gör datorn genom att ta bort den mest onödiga informationen i bilden. 

Det kan till exempel vara en grupp pixlar med samma färg som ”slås samman” för att spara utrymme. När det görs över ett helt foto kan bilden komprimeras ganska mycket, så att filen får en storlek som gör det möjligt att till exempel skicka den med e-post eller liknande. Men du förlorar samtidigt detaljer i bilden. 

LÄS ÄVEN: Smart verktyg: Ta bort bakgrunden på dina bilder

Komprimeringen påverkar alltså bildens kvalitet, vilket naturligtvis påverkas av hur kraftig komprimeringen är. 

Så förstör du dina foton

Du kanske har varit med om det när du skickar en bild via sms, WhatsApp eller Facebook Messenger, och bilden plötsligt inte är lika skarp, färgglad eller kontrastfylld som originalfotot. 

Det beror på att den här typen av tjänster använder en ganska brutal komprimering för att spara utrymme och därmed serverkraft – och i slutändan spara kronor och ören när du skickar bilder.

LÄS ÄVEN: De bästa apparna för bildbehandling på mobilen

Exakt samma sak kan hända när du öppnar, redigerar och sedan sparar bilder och videor på datorn. 

Varje gång du öppnar, gör ändringar och sparar en bild sker en ny komprimering av bilden, varpå även kvaliteten försämras. 

Därför kan du alltså långsamt förstöra kvaliteten utan att du är medveten om det.

Du kan se ett exempel på detta nedan: 

Så undviker du att förstöra dina bilder

Den goda nyheten är att du kan undvika att förstöra dina bilder om du tänker efter lite när du sparar dem. 

Det krävs nämligen att du sparar dina filer i rätt format, oavsett om det gäller bilder eller video. 

> Läs mer om bildbehandling här

I det nya numret av PC-tidningen 9/2023 visar vi hur du sparar dina bilder och videor i rätt format så att du undviker att förstöra dem, och för att dina foton ska hålla för evigt. 

> Du kan läsa artikeln i Fördelszonen

Du kan köpa PC-tidningen där du brukar köpa tidskrifter, men du kan också läsa artikeln redan nu i Fördelszonen. 

Kanske är du intresserad av...