OpenOffice
Microsoft 365:

De flesta av oss känner till program som Word, Excel och PowerPoint ganska väl. Men det finns också bra gratisalternativ till Microsoft 365, som Office-paketet heter idag.

3 kostnadsfria alternativ till Microsoft 365

Vill du spara de hundratals kronor som Microsoft 365 kostar per år? Då kan du överväga ett av de utmärkta kostnadsfria kontorspaketen på marknaden.

Den senaste versionen av Microsoft kontorspaket kostar antingen 1 799 kronor som engångsbetalning eller cirka 840 kronor per år i abonnemang. 

Det tär även på den tjockaste av plånböcker, så här presenterar vi de tre bästa kostnadsfria alternativen till Microsoft 365 (som vi tidigare kände till som Office-paketet).

Om du kan leva med att dina program heter något annat än Word och Excel, då finns det massor av pengar att spara utan att anstränga sig.


Kostnadsfritt kontorspaket 1: 

Apache OpenOffice

Detta traditionsrika kontorspaket är på svenska och erbjuder i likhet med konkurrenterna ordbehandling, kalkylblad och presentationer. I det här paketet finns det däremot även databas-, rit- och matematikprogram.

Hämta kontorspaketet här.


Kostnadsfritt kontorspaket 2: 

Tre bra Google-appar

Googles digitala universum har blivit en verklig konkurrent till Microsoft. 

Google Dokument, Google Kalkylark och Google Presentationer utgör ett bra svenskspråkigt kontorspaket i molnet, vilket innebär att du redigerar text, arbetar i kalkylblad och skapar bildspel direkt i webbläsaren. Den stora fördelen med denna lösning är att du automatiskt har tillgång till dina dokument från vilken dator som helst, till och med från en mobil eller surfplatta. 

Om du har ett Google-konto (eller bara ett Gmail-konto) har du redan tillgång till verktyg som Google Dokument, Google Kalkylark och Google Presentationer.

Läs gärna vår grundliga guide till Googles digitala universum.


Kostnadsfritt kontorspaket 3: 

LibreOffice

Detta kontorspaket är en avstickare till OpenOffice och erbjuder samma sex program.

Även här är paketet på svenska. De två paketen påminner om varandra, men LibreOffice erbjuder vissa avancerade funktioner som konkurrenten inte levererar. 

> Hämta LibreOffice i Fördelszonen med en tillhörande guide

Här är Microsofts fyra kontorspaket

Kanske föredrar du ändå att använda världens tveklöst bästa och mest funktionsrika kontorspaket: Microsoft 365. 

Paketet, som nyligen bytte namn från Microsoft Office, finns i fyra olika versioner som vi går igenom i detalj i PC-tidningen nummer 8/2023.

> Du kan läsa artikeln som PDF i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...