Mastodon är den plats på internet som många tidigare Twitter-användare har kastat sig över.
Som en följd av att Elon Musk tog över Twitter i slutet av oktober 2022 har många nämligen valt att byta från Twitter till det lite mer okända Mastodon.
LÄS ÄVEN: Allt om Elon Musks förvärv av Twitter
Men vad är egentligen Mastodon och hur fungerar det?
Det och mycket mer får du svar på i den här artikeln:
Vad är Mastodon?
Mastodon är en plattform för sociala medier. Plattformen har utvecklats av tysken Eugen Rochko och såg dagens ljus 2016.
Mastodon skapades eftersom Eugen Rochko var missnöjd med Twitter, som han ansåg utövade centraliserad kontroll.
Mastodon består nämligen – till skillnad från Twitter – av ett så kallat decentraliserat nätverk av servrar. Det innebär att Mastodon inte styrs av ett centralt organ, vilket exempelvis Elon Musk gör med Twitter.
Mastodon styrs av användarna själva. Enskilda användare kan skapa en server på Mastodon, och den servern kan andra användare ansluta sig till. Här går det att gilla, kommentera och dela innehåll på samma sätt som vi känner igen från Twitter.
LÄS ÄVEN: EU lanserar två sociala medier
Hur fungerar Mastodon?
Rent formmässigt påminner Mastodon om Twitter på vissa punkter. Användarna skapar korta inlägg, ”toots”, med max 500 tecken, och inläggen kan gillas och delas precis som på Twitter.
Mastodon fungerar dock i grunden annorlunda än Twitter.
På Mastodon finns nämligen ingen överordnad ägare som styr allt, skördar data och spårar användare. I stället agerar användarna som en form av delägare och moderatorer.
Mastodon har heller inga övergripande regler för vad användare får göra. Det bestämmer de personer som har skapat de olika servrarna. Det betyder att reglerna skiljer sig från server till server, men du väljer själv vilken server du vill vara med i.
LÄS ÄVEN: Meddelandetjänsten Signal: Vad är det?

När du har valt en server på Mastodon måste du logga in eller skapa ett konto för att delta i debatten.
© Skärmbild, MastodonServrar på Mastodon: Vad är det?
Mastodon är ett nätverk av servrar som kallas ”The Fediverse” – eller ”Fediversum”.
Varje server är indelad efter plats och vilket ämne servern utgår ifrån. Tanken är att användarna ska hitta varandra utifrån gemensamma intressen.
För närvarande finns det cirka 5 560 servrar att välja mellan, men vissa är stängda för registrering eftersom de är fulla. När du ansluter dig till en server är det på den platsen på Mastodon som ditt privata konto hör hemma. Du kan dock enkelt byta server.
Som utgångspunkt är det du skriver bara synligt på din server. Det betyder inte att du inte kan delta i diskussioner med personer från andra servrar. Detta inträffar bara om administratören för den specifika servern väljer att utesluta dig.

På Mastodons hemsida kan du gå på upptäcktsfärd bland alla de servrar som du kan ansluta till. Det går att filtrera utifrån region och ämne (topic) på menyn till vänster.
© Skärmbild, MastodonHur registrerar jag mig som användare på Mastodon?
Mastodon kan verka en aning oöverskådligt och komplicerat.
Användargränssnittet är inte heller särskilt enkelt, men det är inte speciellt komplicerat att registrera sig som användare.
Du registrerar dig genom att först besöka Mastodons hemsida. Här väljer du den server som du vill delta på. Därefter presenteras serverns regler. När du har godkänt reglerna anger du bara vilket namn du vill visa upp och väljer ett användarnamn.
Ange sedan en e-postadress, som det kommer en bekräftelselänk till, och skapa ett lösenord. Klicka på den stora knappen för att skapa kontot, så är du igång på Mastodon.
LÄS ÄVEN: Du kan bli rejält lurad på Facebook och i andra sociala nätverk