Elon Musk köper Twitter
Elon Musk köper Twitter:

Vad är upp och ner i Elon Musks övertagande av Twitter? Här får du svaren.

© Shutterstock

Elon Musk köper Twitter: Allt om den stora affären

Världens rikaste man, Elon Musk, har köpt det sociala nätverket Twitter. Läs allt om den uppseendeväckande affären.

Du kanske redan har upptäckt det. Elon Musk har köpt Twitter.

Musk, som är världens rikaste man och chef för Tesla samt rymdfartsbolaget SpaceX, styr alltså även det sociala nätverket Twitter.

I oktober 2022 genomförde mångmiljardären övertagandet av Twitter efter flera månaders gräl och anklagelser. 

Priset uppgick till 44 miljarder dollar, vilket i svenska kronor och ören landar på cirka 465 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Brottslingar utnyttjar Elon Musk i slugt bedrägeriförsök

Men vad är det egentligen som är så speciellt med den uppseendeväckande affären? Och vad kommer det att innebära för framtidens Twitter?

I den här artikeln förklarar vi händelseförloppet för dig.

Vår: Förhandlar om priset med Twitter

Övertagandet av Twitter inleddes redan i januari 2022, när Elon Musk började köpa aktier i det sociala nätverket. I april ägde Elon Musk en majoritet av aktierna i företaget, vilket fick Twitter att erbjuda Musk att bli en del av ledningen.

Musk accepterade erbjudandet för att senare avvisa det, eftersom han helt enkelt hellre ville köpa hela företaget. 

Därför inledde han förhandlingarna om att förvärva det sociala nätverket den 14 april 2022, då han bjöd 43 miljarder dollar för Twitter.

Det slutade med att Twitter i slutet av april, efter två veckors förhandlingar, accepterade ett bud på 44 miljarder dollar. 

Ändå skulle det dröja ett halvår innan affären äntligen var i hamn.

LÄS ÄVEN: Tesla skapar en människoliknande robot

Sommar: Falska profiler får Musk att tveka

I juli 2022 meddelade Elon Musk att han skulle riva kontraktet med Twitter och annullera affären.

Enligt Musk hade Twitter brutit mot avtalet, eftersom företaget inte hade uppgett rätt antal falska profiler på tjänsten.

Musk ansåg att Twitters värde borde vara lägre på grund av den höga mängden spamrobotar och andra falska profiler och därför ville han inte längre gå med på avtalet.

Twitter ansåg att Musk hade förbundit sig att genomföra köpet och därför kunde förvänta sig att bli stämd om inte förvärvet skulle vara genomfört senast fredagen den 28 oktober 2022.

LÄS ÄVEN: Nu kan du komma åt internet via Elon Musks satelliter

Höst: Vändpunkt och avskedanden hos Twitter

Strax innan den potentiella rättegången skulle börja gjorde Musk en helomvändning och meddelade att han tänkte genomföra övertagandet.

Affären slutfördes den 27 oktober 2022, dagen innan rättegången skulle ha börjat.

I kölvattnet av Elon Musks köp av Twitter avskedades flera toppchefer, däribland företagets vd Parag Agrawal. Dessutom har Twitters säkerhetsdirektör Yoel Roth i en tweet meddelat att 3 700 anställda inom företaget får sparken.

Det motsvarar cirka 50 procent av de anställda hos Twitter.

Massuppsägningarna har orsakat en del kritik, eftersom en betydande andel av de avskedade arbetar med att förhindra att missinformation och skadligt innehåll delas i det sociala nätverket.

LÄS ÄVEN: Den här teknikjätten samlar in mest data om dig

Dyster framtid för Twitter och Musk

Trots att Elon Musk har sagt att han vill införa nya funktioner för Twitter, marknadsföra yttrandefrihet och bekämpa falska profiler går Twitter en mörk tid till mötes.

Åtminstone om man frågar en tidigare utvecklare hos företaget.

Många har nämligen avskedats och det kan få hela plattformen att kollapsa inom den närmaste framtiden, om man ska tro den anonyma utvecklaren som har uttalat sig till publikationen Technology Review.

Folk fruktar att Donald Trump återvänder till Twitter
Kommer Trump tillbaka?

Många och framför allt kända människor flyr från Twitter just nu, eftersom de fruktar att Musks önskemål om yttrandefrihet kommer att resultera i hatfulla meddelanden om allt från homosexualitet till rasism – och att Donald Trump (som just är känd för den här typen av hatmeddelanden) kommer att få agera på Twitter igen under Musks ledning.

Användare flyr från Twitter

Elon Musks köp av Twitter har även fått flera kändisar att lämna det sociala nätverket.

Nyligen tog den engelska komikern Stephen Fry farväl till sina 12,5 miljoner följare och stängde sitt Twitter-konto.

Dessutom låter det som om Elon Musk planerar att lägga hela Twitter bakom en betalvägg, och så förväntas den före detta amerikanska presidenten Donald Trump återvända till sociala medier efter att ha varit blockerad sedan januari 2021.

LÄS ÄVEN: EU lanserar två nya sociala medier

Musk slutar som VD för Twitter

I maj 2023, alltså cirka ett halvår efter förvärvet av tjänsten, meddelade Elon Musk att han slutar som chef för Twitter. Det tillkännagav han i tweeten nedan.

Elon Musks efterträdare blev Linda Yaccarino. 

Musks tillbakadragande från Twitters ledning var väntad eftersom han redan i december 2022 meddelade att han ville kliva ner så fort han hade hittat någon, ”som var dum nog att ta jobbet.”.

Musk är fortfarande aktiv i Twitter-kriget

Elon Musk fortsätter dock som bland annat styrelseordförande i Twitter och har uppenbarligen inga planer på att låta sina Twitter-följare gå hungriga efter nya kontroversiella uttalanden. 

I skrivande stund har Musk knappt 140 miljoner följare på sin Twitter-profil, där han vanligtvis skickar ett par tweets varje dag.

Så använder du Twitter

Om du vill stifta bekantskap med Elon Musks sociala nätverk Twitter och delta i debatten med kända och okända, kan du naturligtvis själv skapa ett konto och tweeta loss. Det gör du här.

Tänk dock på att Twitter inte bara är en annorlunda version av Facebook. 

Twitter är i grunden annorlunda genom att alla dina tweets och retweets (svar på andras tweets) som utgångspunkt är offentligt tillgängliga.

På Twitter kan du med andra ord inte ha vänner som får exklusiv tillgång till ditt innehåll, utan i stället följare som kan sprida ditt ”budskap” till en större krets. 

Därför använder de flesta Twitter som ett professionellt verktyg och sällan som ett forum för att kommunicera sina innersta privata tankar och känslor.

Mycket nöje på hashtaggarnas slagfält: Twitter.

I PC-tidningen nummer 10/2023 kan du läsa mycket mer om Elon Musk i artikeln "Elon Musk: Gal eller genial?"

> Läs artikeln i Fordelszonen her

Kanske är du intresserad av...