Teslas Optimus-robot presenterad av Elon Musk 2022
Tesla Bot:

Teslas Optimus är företagets prototyp av en robot som ska massproduceras.

© Tesla/Twitter

Människoliknande robot från Tesla

Tesla-chefen Elon Musk hade med sig en vinkande robot på scenen när han presenterade de senaste nyheterna från Teslas utvecklingslaboratorier.

Robotar är intelligenta maskiner som kan programmeras och utrustas med sensorer som kan uppfatta omgivningen samt mekaniska instrument som kan påverka omgivningen, exempelvis en griparm.

Det finns många olika typer av robotar, till exempel industrirobotar, robotdammsugare och robotgräsklippare, och robotar kan programmeras för att till exempel ta emot telefonsamtal.

En robot är alltså en maskin som kan programmeras för att utföra en uppgift. Robotar är ofta också utrustade med artificiell intelligens så att de kan ”tänka” själva. 

Nu har biltillverkaren Tesla presenterat en robot som liknar en människa. Den påminner mest om något vi sett i science fiction-filmer, men enligt Elon Musk ska roboten tillverkas i så stort antal att alla kan lägga vantarna på en 

Tesla bakom robot med artificiell intelligens

Teslas färgstarka toppchef Elon Musk fick sällskap på scenen av en robot vid namn Optimus när han nyligen höll sin presentation på Teslas AI-dag 2022 – ett evenemang som hyllar artificiell intelligens.  

Roboten – som har både form och storlek som en människa – tog några vingliga steg in i rampljuset och vinkade sedan till åskådarna.

Optimus presenterades som ett kommande koncept vid ett liknande Tesla-evenemang 2021, men nu är roboten alltså redo att visas upp för allmänheten. Enligt Musk är den dessutom snart på väg in i massproduktion.

> Elon Musk står också bakom Starlink-projektet som ska ge blixtsnabbt internet över hela världen med hjälp av satelliter – läs mer om Starlink här

Robotar kommer också att användas för sex

Enligt Musk kan Optimus-roboten göra mer än vad den visade upp på scenen, men det var första gången den rörde sig helt frikopplad från diverse hjälpmedel.

Roboten är utformad för att klara farliga, monotona eller tråkiga uppdrag, men med tiden är det meningen att den även ska kunna utföra vanliga uppgifter som att laga mat och utföra trädgårdsarbete. 

Musk menar också att det är oundvikligt att robotar som denna kommer att användas som sexpartner.

> Läs även: Brottslingar utnyttjar världens rikaste man i bedrägeriförsök

En robothand från Teslas Optimus-robot
Tesla Optimus

Tesla kallar själv handen på roboten Optimus för biologiskt inspirerad design. Den kan röra alla fingrar och greppa saker med stor precision.

© Tesla

Använder samma teknik som Teslas bilar

Optimus är utrustad med samma sensorer och artificiella intelligens som Teslas delvis autonoma bilar.

Roboten har ett inbyggt batteripaket på 2,3 kWh i bröstkorgen samt Wi-Fi och en version av Teslas egen processor.

Tesla Optimus avancerade händer ska kunna plocka upp små saker i olika former med ett exakt grepp.

Tesla har använt sig av motion capture-teknik för att filma riktiga människor som utförde fysiska uppgifter och därefter överfört rörelsemönstren till roboten, så att den till exempel ska kunna gå naturligt.

I videon nedan kan du se hur roboten rör sig och hur ingenjörerna har utvecklat de olika delarna av maskinen.

Roboten kommer att kosta lika mycket som en billig bil

Tills vidare ska roboten testas internt på Teslas fabriker innan den sedan är redo för massproduktion.

Enligt Musk ska miljontals robotar produceras, så att alla har möjlighet att få en robot till hemmet.

Det finns inget förväntat lanseringsdatum på Tesla-roboten än, men Elon Musk säger att den troligen kommer att kosta lika mycket som en billig bil – alltså under 20 000 dollar (cirka 215 000 kronor). 

Musk menar till och med att robottekniken kan bli en viktigare affär för Tesla än fordon.

> Läs även: Så övervakas du av din bil

Företaget Boston Dynamics har redan visat att robotteknik kan användas till många saker, som till exempel detta: en dans.

Forskare har uttryckt oro för robotar med artificiell intelligens. De tror att robotar med AI kommer att utrota mänskligheten. 

Kanske är du intresserad av...