EU lanserar två sociala medier
Nya sociala medier:

EU:s digitala satsning har tagit en överraskande vändning. Vi ska nu vänja oss vid EU Voice och EU Video som blir namnen på två nya europeiska sociala medier.

EU lanserar två nya sociala medier

EU:s datatillsyn EDPS har lanserat två nya sociala medier som ska ta upp kampen mot jättarna Twitter och YouTube. Tanken är att Europa på sikt ska ha sin egen digitala självständighet utanför de stora amerikanska sociala nätverken.

6 maj 2022 av Steffen Nielsen


”EU och sociala medier”. Om du har läst om det här under de senaste åren har det vanligtvis handlat om reglering. 

EU med konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i spetsen har haft fullt upp med att se till att stora sociala medier som Facebook inte blir för dominerande på marknaden samt håller fingrarna borta från användarnas data.

EU tar upp kampen

Men vad sägs om att tävla mot Facebook, YouTube, Twitter och alla andra jättar? 

Alltså alla företag som har det gemensamt att de inte är utvecklade i Europa. Det är precis vad EU vill göra. I första hand som ett försök.

EU har meddelat att man lanserar sociala medier i form av EU Voice och EU Video. Närmare bestämt är det EU:s datatillsynsman (European Data Protection Supervisor, EDPS), som står bakom de två tjänsterna som ännu är på betastadiet.

EU Voice – socialt nätverk inom EU
EU Voice:

Så här ser EU:s nya sociala nätverk ut. Det heter EU Voice och är ännu på försöksstadiet.

© EDPS

EU Voice – Europas svar på Twitter

EU-voice är närmast jämförbart med Twitter. 

I alla fall beskriver EDPS tjänsten som ett ”mikrobloggverktyg”. Som bilden ovan visar är tjänsten uppdelad i olika undergrupper. 

Användarna i EU Voice kan själva skapa nya grupper med nya ämnen. Det är i första hand EU-anställda som ska testa det nya nätverket. Som vanlig EU-medborgare kan du inte delta aktivt, men du kan se på från läktaren.

Du hittar EU Voice via den här länken.

EU:s nya videotjänst – EU Video
EU Video:

Så här ser EU:s nya videotjänst ut. Den heter EU Video.

© EDPS

EU Video – Europas YouTube

Tjänsten är närmast jämförbar med YouTube, men med ett något mer begränsat utbud av ämnen. 

Alla videor handlar om dataskydd, digitalt privatliv samt en rad andra internetrelaterade EU-ämnen, och verkar i första hand rikta sig till experter och beslutsfattare.

Du hittar EU Video via den här länken

Stort fokus på privatliv i nya medier

Medan de två sociala nätverken i första hand inte verkar särskilt fängslande för vanliga medborgare ligger det stora ambitioner bakom. 

EDPS skriver i pressmeddelandet att EU Voice och EU Video ska ses som de första stegen mot en ny typ av sociala nätverk som är annonsfria, icke-kommersiella och inte använder sig av datainsamling om användarna.

> Läs även: EU avlivar Apples Lightning-kontakt – nu ska USB-C användas överallt

EU i Trumps fotspår

Programmet bakom det nya sociala nätverket EU Voice heter Mastadont. Det är en programvara med öppen källkod som alla i teorin kan använda för att skapa ett socialt nätverk med möjlighet att skriva små meddelanden med mera.

Om namnet Mastadont låter bekant kan det bero på att det också är det system som Donald Trump använder till sitt nya sociala nätverk Truth Social.

Trump har skapat Truth Social efter att han blev utkastad från både Facebook och Twitter 2021, men det nya nätverket har inte på långa vägar nått den popularitet han hade förväntat sig. 

> Läs även: Bedragarna lurar dig storstilat på sociala medier

Kanske är du intresserad av...