Så använder du det nya WebP-formatet
WebP:

Det nya WebP-formatet gör att du kan surfa snabbare på nätet. Bildformatet kan dock även orsaka problem. 

© Shutterstock

Vad är WebP-format? Hur hanterar man det?

WebP är ett nytt bildformat utvecklat av Google som ska göra internet snabbare. Alla program kan dock inte hantera filerna. Lär dig mer om WebP här.

3 februari 2023 av Niklas Ernst

Du har garanterat försökt spara en bild som du hittat på nätet. Du högerklickar på bilden, klickar på Spara bild som... och bilden är sparas på hårddisken.

Men idag kan du råka ut för att bilden inte är som vanligt när du försöker öppna den i ett program eller dela den med andra. 

Allt oftare kommer du nämligen att märka att bildfilen du hämtat har filändelsen webp istället för jpg, som du nog känner till. Kanske kan bilden inte ens öppnas av programmet du brukar använda för att visa och redigera bilder.

Men vad är WebP-formatet för något? Varför använder så många bilder på nätet plötsligt WebP-format istället för JPG? Och hur hanterar man överhuvudtaget WebP-formatet?

Det får du svar på här. 

LÄS ÄVEN: Så använder du tillägg i Chrome

Vad är WebP?

WebP är ett relativt nytt filformat som har utvecklats av Google.

WebP har nämligen ett enda syfte: hastighet. Googles ingenjörer och programmerare arbetar hela tiden för att dina sökresultat och ditt surfande ska bli ännu snabbare.

En av metoderna är att de bilder som visas i webbläsaren ska ta så lite plats som möjligt – och där är WebP ett nytt och viktigt verktyg.

LÄS ÄVEN: Obs! Fler blir lurade av webbläsartillägg

Varför är WebP bra?

WebP är skapat för att ge bilderna högre kompression än andra bildformat som exempelvis JPG och PNG, samtidigt som kvaliteten i bilden bibehålls.

När bilderna tar mindre plats blir laddningstiderna kortare och det behövs inte lika mycket bandbredd. Med andra ord går det snabbare när du surfar på hemsidor som använder bildformatet.

LÄS ÄVEN: Få bättre Google-sökningar i Chrome

WebP stödjer dessutom, precis som PNG, alpha-kanaler och transparens, och WebP stödjer även animationer.

Det är alltså därför du allt oftare kan stöta på det till synes udda WebP-formatet när du hämtar bilder från nätet.

Hur öppnars WebP?

Det finns numera en del program som kan öppna WebP-formatet, och kanske har du redan ett eller flera av dem installerade på datorn.

LÄS ÄVEN: Microsoft Edge sparar datorkraft

Om inte annat kan du alltid öppna WebP-filerna i din webbläsare och titta på dem där, men det finns även flera program som kan öppna filtypen.

Exempelvis kan Paint, den gamla trevliga Windows-bekantskapen, öppna WebP-formatet, likaså IrfanView, Gimp och Paint.NET. Alla de programmen hittar du i Fördelszonen här på vår hemsida.

Om du vill konvertera en WebP-bild, exempelvis till en PNG-fil, går det också bra. För den uppgiften kan du använda det här onlineverktyget

Om du har problem med att öppna olika filformat, kan du läsa vår artikel från PC-tidningen "Hjälp! Hur öppnar jag filen" där du också hittar program som kan hantera de flesta filformat. 

Kanske är du intresserad av...