Allt fler blir infekterade av tillägg i webbläsaren

Trots att webbläsartillägg är praktiska finns det också många som är bedrägliga. 

© Shutterstock

Se upp: Fler och fler luras av webbläsartillägg

De kan verka smarta och praktiska, men du måste se dig för när du installerar tillägg till webbläsaren eftersom de kan vara fulla av skadlig programvara.

I moderna webbläsare som Edge, Chrome och Firefox är ett av de smartaste verktygen så kallade tillägg som gör det möjligt att lägga till extra funktioner i webbläsaren.

Det kan till exempel vara ett PDF-verktyg så att det går att redigera PDF-filer direkt i webbläsaren, eller ett tillägg som gör det enklare att markera och översätta text.

LÄS ÄVEN: Så använder du tillägg i Chrome

Detta gör att det blir allt mer populärt med tillägg, och allt fler installerar dem i webbläsaren på datorn. 

Det är dock inte riskfritt att installera dem. Det visar en ny rapport från säkerhetsföretaget Kaspersky.

I den framgår det att hela 1,3 miljoner människor under första halvan av 2022 har upplevt att tillägg inte var vad de utgav sig för att vara, utan istället utgjorde en säkerhetsrisk.

Enligt Kaspersky handlar det om en ökning jämfört med förra året. 1,3 miljoner är enligt säkerhetsföretaget mer än 70 procent av alla som upplevde samma sak – under hela 2021.

Kan visa reklam och låsa filer

Kaspersky säger också att det typiska hotet mot de falska tilläggen är så kallad adware, med andra ord dold programvara som är gjord för att bombardera dig med irriterande och störande reklam i webbläsaren och på datorn.

LÄS ÄVEN: Populärt webbläsartillägg drabbat av malware

Tilläggen kan även innehålla andra och allvarligare säkerhetshot som exempelvis malware och ransomware, som kan infektera datorn med virus, stjäla dina betalningsuppgifter eller låsa filer och därmed göra dem obrukbara.

Många vet inte att tilläggen kan vara osäkra och kan därför råka installera dem i webbläsaren. 

Även Google har svårt att upptäcka de farliga tilläggen. Till exempel tog Google under 2020 bort 106 skadliga tillägg från Chrome Web Store, men inte förrän de laddats ner 32 miljoner gånger.

Så undviker du farliga tillägg

Det enklaste sättet att undvika att installera skadliga tillägg i webbläsaren är att begränsa antalet tillägg du hämtar. 

Du ska alltså bara installera det allra nödvändigaste.

LÄS ÄVEN: Google Chrome är inte så privat som du tror

Dessutom bör du bara installera tillägg från utvecklare som du litar på. Antingen för att du känner till utvecklaren, till exempel Google, Microsoft eller Adobe, eller för att du kan se att det finns många och positiva recensioner av tillägget och att det ser ut att vara äkta.

Dessutom bör du alltid skydda datorn med våra säkerhetsprogram som finns i Säkerhetspaketet

Kanske är du intresserad av...