Ny Edge-uppdatering kräver mindre datorkraft
Uppdatering:

När du har många flikar öppna i Edge eller någon annan webbläsare slukar det en betydande del av datorns arbetsminne. Med den uppdaterade webbläsaren Edge blir datorns resursförbrukning betydligt lägre.

Nu kräver Microsoft Edge mindre datorkraft

Med en ny uppdatering till webbläsaren Edge sparar datorn mer minne och processorkraft, så att datorn känns snabbare. Uppdateringen finns tillgänglig nu.

Webbläsaren är ett av de vanligaste programmen på en modern dator, och om din favoritwebbläsare använder mycket minne och processorkraft har det stor betydelse för datorns totala prestanda.

Därför är det mycket goda nyheter att Microsoft Edge, den inbyggda webbläsaren i Windows 10 och 11, har uppdaterats så att programmet sparar ännu mer på datorns resurser.

> Läs även: Därför ska du använda Microsofts webbläsare Edge

Placerar inaktiva flikar i viloläge

Redan i december 2020 lanserade Microsoft en betaversion av Edge där flikar som inte hade använts under en period försätts i viloläge.

Det innebär att datorns arbetsminne och processorkraft inte slösas bort på flikar som du ändå inte tittar på.

Effekten kan bli omfattande, eftersom en webbläsare kan använda flera gigabyte av datorns arbetsminne om den har många flikar öppna.

> Läs även: Så loggar du in i Edge – och får ännu fler möjligheter

Spara 85 % RAM och 99 % CPU

Med den nya uppdateringen av webbläsaren, som installeras automatiskt via Windows automatiska uppdateringar, har effekten blivit ännu större.

Nu ser funktionen nämligen till att åtta procent fler flikar försätts i viloläge genom att Edge tittar på flikar som är relaterade till de flikar som redan är i viloläge. 

Då försätts även de relaterade flikarna i viloläge, så att webbläsaren kan spara ännu mer resurser. 

Funktionen fungerar som så att om du inte har klickat eller tittat på en flik på två timmar försätts den i viloläge. På så sätt sparas 85 procent av minnesförbrukningen och 99 procent av processorförbrukningen.

Så fort du klickar på en inaktiv flik vaknar den till liv och laddas på nytt. Du kan även själv definiera hur lång tid det ska gå innan flikarna somnar.

Du kan läsa mer om den förbättrade funktionen i ett blogginlägg hos Microsoft.

> Läs även: Webbläsaren Edge allt mer populär, men en annan webbläsare ligger fortfarande i topp

Funktionen Prestanda i Microsoft Edge
Prestanda:

Om du öppnar inställningsmenyn i Edge och klickar på System och prestanda kan du se all information om hur mycket minne Edge sparar på datorn genom att sätta inaktiva flikar i viloläge (här visat på en engelsk version av Edge).

Ger markant längre batteritid

Det är inte bara datorns beräkningskraft som har nytta av att sätta flikarna i viloläge. Även batteritiden på en bärbar dator förlängs avsevärt med den nya och förbättrade funktionen.

Microsoft har själva gjort en undersökning av prestandan på 13 000 datorer, som visade att vilolägesfunktionen i genomsnitt sparade 32 procent av datorns totala minne och gav 37 procent lägre processorförbrukning.

> Läs även: Så ska du hantera datorbatteriet så att det håller så länge som möjligt

Kanske är du intresserad av...