Anmäl profiler och inlägg på Facebook
Anmäl på Facebook

Blir du överöst med fult språk eller värre saker? Rapportera det till Facebook.

Så anmäler du stötande innehåll på Facebook

Tonen kan vara hård på Facebook, men du behöver inte sitta med armarna i kors och lyssna på skällsorden. Här berättar vi om dina möjligheter att anmäla personer och inlägg som går över gränsen.

31 augusti 2023 av Steffen Nielsen

Det är ingen hemlighet att Facebook både är en festplats och ett slagfält.

Även om de allra flesta av oss håller oss inom ramarna, händer det ganska ofta att debatter går överstyr och människor blir så oförskämda och personliga att våra gränser överskrids.

Det finns dock goda nyheter för dem av oss som tycker att debatten är för skrikig.

EU har beslutat att du enkelt ska kunna rapportera inlägg och profiler som går över gränsen.

Läs också: Hur man upptäcker falska Facebook-profiler

EU ställer krav på giganterna

De hårda tongångarna har hörts ända till Bryssel. Där har EU antagit en lag som innebär att alla större sociala tjänster (med över 45 miljoner användare) måste tillhandahålla ett verktyg som användarna kan använda för att klaga på andra användares hårda ton.

Läs också: Hur du undviker att bli hackad på Facebook och Instagram

EU-kravet är en del av den så kallade Digital Services Act (DSA), som EU just har infört, och som på flera områden ska förbättra användarnas säkerhet på nätet.

Många stora sociala medieplattformar, som Facebook och Instagram, har dock redan haft ett verktyg för det ändamålet under en tid, och det är vad vi kommer att gå igenom i den här artikeln så att du vet hur du ska reagera på oförskämda kommentarer från vänner och fiender på Facebook.

Naturligtvis kan förfarandet också användas för att rapportera spam-inlägg och falska Facebook-profiler.

Så anmäler du ett inlägg på Facebook

Det enklaste sättet att anmäla ett inlägg på Facebook är att använda inställningarna för själva inlägget. Det kan du göra för att uppmärksamma Facebook på skräppost, kränkande beteende och rena lagöverträdelser.

 1. Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet av själva Facebook-inlägget
 2. Välj nu Anmäl inlägg
  Notera de andra alternativen för att uttrycka ditt missnöje. Facebook svarar vanligtvis bara på riktigt otrevliga inlägg, så om ett inlägg bara inte faller dig i smaken kan en lämpligare reaktion vara att helt enkelt blockera avsändaren under en tidsperiod
 3. En ny meny visas nu där du måste ange vad som är fel med inlägget. Det kan till exempel vara att det visar våld, nakenhet eller något direkt olagligt. I det senare fallet väljer du Anmäl som olagligt innehåll
 4. I de följande fönstren måste du ange vad du anser vara olagligt, till exempel ärekränkning. Slutligen skickar du in formuläret till Facebooks medarbetare
 5. Du får sedan vänta på att Facebook ska svara på din anmälan. Du kommer att få ett meddelande när de har undersökt ärendet

Läs också: Experternas bästa tips för Facebook

Anmäl till Facebook.
Anmäl inlägg på Facebook

Klicka på de tre punkterna i inlägget för att rapportera det du inte gillar. Du kommer att få gott om tid att utveckla din kritik. Du kan anmäla ett inlägg för bland annat spam, falsk information, hatisk retorik eller trakasserier. 

Så anmäler du en Facebook-profil

Du har också möjlighet att rapportera någon som upprepade gånger beter sig på ett kränkande sätt - eller som du tror är påhittad eller utger sig för att vara någon annan.

 1. För att göra detta måste du först besöka personens Facebook-profil
 2. Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet på profilsidan
 3. Välj nu Hitta support eller anmäl
 4. Nu kan du ange om personen publicerar olämpligt innehåll, gör något olagligt, utger sig för att vara någon annan eller på annat sätt bryter mot Facebooks riktlinjer
 5. Gör dina val i de följande menyerna för att ange vad personen är skyldig till

> Läs också: Kolla nu: Vad kan andra se om dig på Facebook?

Vad händer när du anmäler inlägg på Facebook?

När du anmäler ett inlägg eller en profil på Facebook går anställda igenom granskningen och avgör om den bryter mot Facebooks regler. En anmälan betyder inte att innehållet kommer att tas bort.

Din recension är konfidentiell. Personen bakom inlägget eller profilen som du anmäler kommer inte att få reda på vem som har anmält dem;

Det enda undantaget är om du anmäler upphovsrättsintrång. Om någon använder bilder eller texter på sin Facebook-profil som du äger upphovsrätten till, kan du anmäla detta. Endast i detta fall kommer personen att få information om vem som har gjort en anmälan.

Läs också: Vad är Facebook Messenger?

Kanske är du intresserad av...