Det kan vara en bra idé att göra din Facebook-profil privat.
Gör din Facebook-profil privat:

Det kan vara en bra idé att göra din Facebook-profil privat om du vill undvika att få din identitet stulen på nätet. 

© Shutterstock

Därför ska du göra din Facebook-profil privat

Om du har en öppen Facebook-profil som alla kan se, bör du överväga att göra den privat. Din information kan nämligen vara guld värd för en hackare som vill stjäla din identitet.

Om din Facebook-profil med tillhörande privata uppgifter, foton och inlägg är synliga för alla, då kan du få stora problem.

På sociala medier - och särskilt på Facebook, där det finns nästan 3 miljarder profiler - kan kriminella nämligen lätt få tag på privat information, som bland annat kan användas för att stjäla din identitet.

Om du utsätts för identitetsstöld kan det få både ekonomiska och psykiska konsekvenser. Därför bör du göra din Facebook-profil så privat som möjligt och det har lyckligtvis blivit enkelt att åstadkomma.

LÄS ÄVEN: Var på din vakt när du säljer saker på nätet

Så gör du din Facebook-profil privat

Om du gör din Facebook-profil privat, så att dina uppgifter inte syns av alla, blir det svårare för kriminella att stjäla din identitet. Det är faktiskt ganska enkelt att göra Facebook-profilen privat, tack vare ett praktiskt verktyg.

Facebook har nämligen skapat en användarvänlig guide för just detta, där du går igenom all information i din Facebook-profil och enkelt styr vem som kan se den. 

Du hittar instruktionerna på följande sätt:

  1. Logga in på Facebook.
  2. Klicka på ikonen med din profilbild uppe till höger.
  3. Klicka på Inställningar och integritet.
  4. Klicka på Integritetskontroll.

Här ser du fem guider som du kan klicka på. Det är en bra idé att gå igenom alla fem för att vara helt säker på att du delar så lite som möjligt med allmänheten.

LÄS ÄVEN: Se upp för nätfiske: Här är de farligaste tjänsterna

Så undviker du identitetsstöld på nätet

En identitetsstöld kan inte bara vara en obehaglig upplevelse. Den kan också få oöverskådliga ekonomiska konsekvenser. Du riskerar bland annat att få ditt bankkonto tömt på pengar eller att bedragare tar lån i ditt namn.

LÄS ÄVEN: Så blir din identitet stulen på nätet

Du kan dock vidta en rad åtgärder för att minska risken att utsättas för identitetsstöld på nätet och i PC-tidningen nummer 10/2023 kan du läsa mer om hur du skyddar dig.

Här berättar vi också vad du ska göra om olyckan är framme och du får din identitet stulen.

Om du prenumererar på PC-tidningen kan du läsa en PDF-version av artikeln här. Klicka här för att läsa artikeln.

LÄS ÄVEN: 15 miljoner offer lurade av låneappar

Kanske är du intresserad av...