Bedrägliga appar erbjuder snabblån och använder ofina metoder för att kräva in pengarna.
Låneappar:

Du ska hålla dig långt borta från appar som erbjuder snabblån. I vissa fall minskade amorteringstiden plötsligt till åtta dagar och låntagarna fick hot om att långivaren skulle kontakta offrets familj och vänner för att visa förfalskade fotografier.

15 miljoner offer lurade av låneappar

Man ska alltid vara försiktig med att teckna snabblån, men om du dessutom försöker låna pengar via en snabblåneapp bör alla röda varninglampor blinka och larma.

Genom åren har vi sett många uppfinningsrika bedrägerimetoder på nätet och via mobila appar, och nu kan vi lägga till ännu en metod på den listan: Utpressning via snabblån.

Säkerhetsföretaget Lookout har avslöjat 251 Android-appar och 35 iOS-appar för iPhone som erbjuder snabblån med mycket klandervärda villkor.

Totalt hade de farliga apparna hämtats mer än 15 miljoner gånger.

> Läs även: Så upptäcker du en falsk app

Appen kräver tillgång till bilder och kontakter

I appen kan du ansöka om ett snabblån med vad som framstår som normala villkor – något som kan vara lockande i dessa tider med energikris och inflation.

När du startar appen för första gången begär den tillgång till mobilens bilder och videor, dina sparade kontakter och till och med tillåtelse att ringa samtal och skicka SMS. 

Med andra ord mer information än vad som borde vara nödvändigt för att erbjuda dig ett snabblån. Men om du vägrar får du inte möjlighet att ansöka om ett lån i appen.

Därefter ska du skanna och skicka in en rad personliga dokument i appen, och till sist får du se lånevillkor som ser rimliga och normala ut.

> Läs även: Hackare spionerar på Android-användare med spyware 

Var alltid försiktig när en app kräver för många behörigheter efter installationen. Dessa låneappar försöker bland annat få tillgång till alla medier och kontakter i mobilen.
Behörigheter:

Var alltid försiktig när en app kräver för många behörigheter efter installationen. Dessa låneappar försöker bland annat få tillgång till alla medier och kontakter i mobilen.

Lånevillkoren ändras utan föregående besked

Strax efter att du har skrivit på lånet sätts antingen hela eller delar av beloppet in på ditt konto, men direkt därefter ändras både ränta och löptid och det dyker upp nya, orimliga avgifter.

I vissa fall har lånets löptid plötsligt ändrats från 180 dagar till bara 8 dagar, och om du inte betalar i tid dyker det upp flera oskäliga räntor och straffräntor.

Med andra ord kan du hamna i en avgiftsfälla som du omöjligt kan ta dig ur.

I det här fallet kräver appen att du skannar in och skickar foto-ID och officiella papper. Information som kan användas för identitetsstöld.
Personlig information:

I det här fallet kräver appen att du skannar in och skickar foto-ID och officiella papper. Information som kan användas för identitetsstöld.

Avslöjar din skuld för vänner och familj

Om du vägrar betala ohyggliga räntor och avgifter samt kapitalbeloppet, tar de kriminella till andra och grövre metoder.

De börjar nämligen använda informationen som de har stulit från mobilen för att kontakta dina vänner och familj och avslöja din skuld.

Det finns också exempel på att de skickar redigerade och komprometterande bilder på dig till dina kontakter i mobilen. 

> Läs även: Apple samlar in data – även när du stängt av det

Google och Apple tillåter appar för snabblån

De 280 apparna hämtades framför allt av offer i utvecklingsländer som Indien, Colombia, Mexiko, Nigeria, Thailand, Filippinerna och Uganda, där resurserna är små. Men det är definitivt inte ett mindre farligt fenomen här i väst, särskilt inte med den höga inflationen och stigande energipriser.

Apparna som säkerhetsföretaget Lookout avslöjat har tack vare företagets tips tagits bort från respektive appbutik, men fler kan finnas därute – eller vara på väg.

> Du kan se listan över de 280 apparna här

Enligt både Googles och Apples villkor är det nämligen tillåtet att ha appar som erbjuder snabblån. Båda företagen har dock strikta krav på lånevillkoren, som man naturligtvis inte hade uppfyllt i dessa 280 fall.

Enligt Apples och Googles regler ska den minsta återbetalningstiden vara 60 dagar och den maximala årliga kostnadsprocenten får inte överstiga 36 procent.

Om du själv funderar på att teckna ett snabblån för att betala höga räkningar, rekommenderar vi att du besöker hemsidan för den som har erbjudandet istället för att hämta en app.

> Läs även: Så uppdaterar du appar på mobilen

Kanske är du intresserad av...