Windows 11 status
Byte:

Nu anser Microsoft att alla bör byta till Windows 11 om datorn stödjer det nya operativsystemet.

Microsoft: Windows 11 är redo för alla

Microsoft har meddelat att Windows 11 nu kan hämtas av alla som vill ha det. Den nya versionen av Windows har mer än ett halvår på nacken. Ny status.

Nyheten kom redan sommaren 2021. Microsofts framgångsrika Windows 10 skulle efter sex år ersättas av en ny Windows-version: Windows 11

Det officiella lanseringsdatumet blev 5 oktober 2021. Det innebär att Windows 11 nu har över ett halvår på nacken och det är dags för en ny status för det nya systemet.

Windows 11 redo för ”alla datorer”

Microsoft har själva undersökt statusen för Windows och slutsatsen publicerades nyligen i ett meddelande från företaget. 

Här meddelades att Windows 11 nu är redo för alla datorer (broad deployment på fackspråk). 

Uttrycket omfattar att Microsoft anser att operativsystemet nu är så robust att alla som tvekar att uppgradera från Windows 10 bör lägga tvivlen på hyllan och börja uppgradera omedelbart.

Är din dator tillräckligt bra?

Att Windows 11 är redo för alla är en sanning med modifikation. 

Windows 11 ställer nämligen strikta krav på den utrustning som sitter i datorn, och det är långt ifrån säkert att din dator kan köra Windows 11, även om den fungerar felfritt med Windows 10.

Om du är osäker på om din dator är tillräckligt kraftfull för Windows 11 bör du läsa artikeln Så får du Windows 11 på datorn.  Här berättar vi om ett verktyg från Ashampoo som kan undersöka datorns förmåga att köra Windows 11.

Dessutom är det möjligt att använda Windows 10 ett tag till. Microsoft avslutar inte supporten för Windows 10 förrän år 2025.

Windows 11 fungerar bra

Generellt har Microsoft fått bra feedback på Windows 11, som bara har vållat små problem i samband med uppdateringen. Samtidigt erbjuder operativsystemet en rad nya funktioner samt ett snyggt användargränssnitt. 

Saknar du överblick över härligheterna i Windows 11 kan du läsa artikeln Allt du behöver veta om Windows 11

Widgetar i Windows 11
Widgetar i Windows 11

Widgetar – som visas till vänster i bilden – är ett av Microsofts argument för Windows 11.

Två andra versioner är mer populära än Windows 11

Det finns dock fortfarande en del smolk i bägaren för Microsoft. Windows 10 är alltså fortfarande mycket mer populärt än efterföljaren. 

Det visar all statistik på området. GlobalStats siffror för april visar till exempel att Windows 11 bara finns på 8,9 procent av alla Windows-datorer. 

Som jämförelse har över 73 procent av Windows-datorerna Windows 10. 

Även gamla Windows 7 har 12,7 procent och är därmed mer populär än Windows 11.

Det är dock bara en fråga om månader innan Windows 7 får ge upp andraplatsen. Nästan alla nya datorer som säljs levereras med Windows 11.

Läs även: Så här konfigurerar du allt i Windows 11

Kanske är du intresserad av...