Inställningarna i Windows 11 har förbättrats markant

Inställningarna i Windows 11 har förbättrats rejält och börjar så smått likna den gamla goda Kontrollpanelen.

Kontrollpanel eller Inställningar? Så här konfigurerar du allt i Windows 11

Med den nya inställningsmenyn i Windows 11 har inställningarna i operativsystemet äntligen blivit användbara, men det råder fortfarande förvirring mellan Inställningar och Kontrollpanelen.

Här på PC-tidningen var vi inte särskilt förtjusta när Microsoft 2012 lanserade den nya inställningsmenyn i Windows 8, där några av de klassiska funktionerna flyttades från Kontrollpanelen.

Då tyckte vi att det var förvirrande att vi skulle hitta vissa inställningar i Kontrollpanelen, medan andra hade flyttat över till de nya inställningarna.

Vi tyckte likadant med Windows 8.1 och Windows 10 – även om allt fler funktioner löpande flyttades till Inställningar från Kontrollpanelen.

> Läs mer om ändringarna i Kontrollpanelen i Windows 10

Fortfarande delade inställningar i Windows 11

Nu skriver vi år 2022 och den senaste Windows-versionen heter Windows 11. 

Då skulle man kunna tro att Microsoft efter tio år lyckats samla alla inställningar på ett ställe, men så är som bekant inte fallet.

I Windows 11 finns Kontrollpanelen fortfarande kvar och menyn Inställningar har fler funktioner än någonsin.

> Läs mer om Windows 11 här

Vissa inställningar hanteras på båda ställena

Förvirringen är dock stor, för det finns ett antal inställningar som bara är tillgängliga på Kontrollpanelen och det finns inställningar som bara kan justeras från menyn Inställningar.

Dessutom finns vissa inställningar faktiskt på båda platserna, till exempel möjligheten att ta bort program och installera nya enheter.

På andra områden har Microsoft lyckats skapa ännu mer förvirring eftersom det i Kontrollpanelen finns genvägar till klassiska inställningar, men när man klickar på dem öppnas själva inställningen på menyn Inställningar. 

Med andra ord kan det vara svårt även för rutinerade användare att hitta de inställningar man letar efter. 

Bästa inställningarna någonsin

Med Windows 11 har Microsoft dock förbättrat den utskällda inställningsmenyn, så att den faktiskt har blivit användbar.

Istället för en lite förvirrande huvudmeny landar du nu direkt i inställningarna med en fin navigationsmeny på vänster sida. Det fungerar jättebra.

I gengäld är Kontrollpanelen förminskad till nästan ingenting. 

Därför är det också klokt att Kontrollpanelen inte är en del av snabbmenyn som du öppnar genom att högerklicka på Start-knappen. De flesta saker ska ändå göras på menyn Inställningar, som det finns en genväg till på högerklicksmenyn.

Här hittar du de viktigaste inställningarna

I PC-tidningen 9/2022 som finns ute nu kan du läsa mycket mer om de viktigaste inställningarna på Kontrollpanelen respektive i Inställningar i Windows 11.

Vi visar också hur du använder de viktiga inställningarna, så att din dator kan fungera bättre och stabilare.

> Du kan läsa artikeln i Fördelszonen (kräver inloggning)

Kanske är du intresserad av...