Processorn som sitter i mobilen är fysiskt mindre än en vanlig datorprocessor och den drar mindre ström, men processorn finns även i Windows 11-datorer.
ARM-processorer:

Processorn som sitter i mobilen är fysiskt mindre än en vanlig datorprocessor och den drar mindre ström, men processorn finns även i Windows 11-datorer.

© Shutterstock

Microsoft vill göra egna ARM-processorer för Windows 12

Mycket tyder på att Microsoft inom en snar framtid kommer att utveckla sina egna ARM-processorer. Om de lyckas kan de, precis som Apple, styra hela processen från design till färdig produktupplevelse – kanske redan i Windows 12.

Mycket tyder på att Microsoft i framtiden själva kommer att tillverka både hårdvara och programvara för Windows-datorer, på samma sätt som Apple gör idag. 

Det amerikanska nyhetssajten Windows Latest har tittat i jobbannonser inom IT-området och gjort en intressant upptäckt: Microsoft söker just nu nytt folk som har expertis inom ARM-processorer och så kallade SOC (System On Chips).

Ända sedan Windows 8.1 har det varit möjligt att installera speciella versioner av operativsystemet Windows på ARM-baserade processorer, vilket är samma typ av CPU som sitter i mobiler.

Idag kan du till och med köpa Windows 11-datorer som liknar traditionella datorer till förväxling, men som rymmer en mobilprocessor istället för den traditionella processorn från Intel eller AMD.

De datorer med mobilprocessor som finnas att köpa nu rymmer en Snapdragon-CPU från tillverkaren Qualcomm, som också är en av de mest använda för Android-mobiler.

Windows 12 på egna kretsar

Jobbannonserna där man söker utvecklare av ARM-processorer sammanfaller med att ett annat team hos Microsoft håller på att utveckla det som med stor sannolikhet kommer att bli Windows 12.

Här har vi redan skrivit om att skrivbordet i den kommande versionen av Windows efter av allt att döma kommer att få ett meddelandefält högst upp som påminner om det på mobiler.

Med erfarenheten från både Windows 10 och de nya Windows 11-datorerna, som bygger på en ARM-krets, är det därför troligt att även Windows 12 kommer att utvecklas för att specifikt kunna köras på mobila processorer.

> Läs även: Se hur snabb processor datorn har

Kan ta marknadsandelar från Apple

Genom att Microsoft i framtiden kanske både kommer att stå för produktionen av hårdvara med de nya kretsarna och programvara i form av Windows 12, kan företaget bättre säkerställa en enhetlig upplevelse av sitt operativsystem – och därmed även öka sina intäkter.

Det är samma recept som tillverkaren Apple följer just nu, och år 2020 lanserade just Apple en egenutvecklad ARM-processor med namnet M1. Processorn har fått mycket beröm för sin snabbhet och pålitlighet. 

Om Microsoft inom en snar framtid vill utveckla egna Surface-datorer med en egen CPU och eget operativsystem kan de, i likhet med Apple, styra hela processen från design till slutlig produktupplevelse. Det kan resultera i att de konkurrerar direkt med Apple på ett sätt som iPhone-skaparen inte tidigare har upplevt.

> Läs även: Vad är överklockning, och ska jag göra det på min dator?

Planerna kan ändras

Windows 12 kommer förmodligen att lanseras i slutet av 2024, och det är fortfarande osäkert om Microsoft hinner utveckla en ny ARM-processor och få den i produktion innan dess.

Samtidigt har Microsofts planer tidigare förändrats med kort varsel, så det är ännu för tidigt att säga med säkerhet om du kommer att kunna köpa Windows 12-maskiner med Microsoft-processorer.

Vi följer dock utvecklingen noga och uppdaterar dig här på hemsidan så fort det finns något nytt på området.

Vad är en ARM-processor?

När Intel 1979 lanserade processorn 8086, som ett par år senare användes i IBM:s första dator i version 8088, var den byggd på processorarkitekturen CISC, som står för Complex Instruction Set Computing. 

Idén var att processorn skulle vara komplex, så att programmerare kunde få tillgång till hög prestanda med relativt enkla instruktioner. 

ARM-processorer använder däremot arkitekturen RISC, som står för Reduced Instruction Set Computing, och bygger på en rakt motsatt metod. 

Här är tanken att processorn ska vara enkel med färre transistorer, fysiskt mindre, billigare att bygga och förbruka betydligt mindre ström. Det innebär i sin tur att det behövs mer kod när man programmerar för ARM, eftersom processorns instruktionsuppsättningar är enklare. 

Den låga strömförbrukningen gör ARM-processorer särskilt lämpade för användning i mobiler och surfplattor, eftersom själva processorn drar under 5 watt. 

Eftersom X86-systemet och ARM i grunden är så olika uppbyggda, är det inte bara att köra kod som är skriven för det ena systemet på det andra systemet. 

Windows finns i en version som är skriven specifikt för ARM-processorer, men det gäller inte alla program i Windows. Därför använder den här Windows-versionen en emulator som kan köra X86-kod på ett ARM-system, så att programmen fortfarande fungerar. Den tekniken fungerar dock inte med antivirusprogram, så du får nöja dig med Windows eget Defender-säkerhetsprogram. 

På samma sätt är Androids kod skriven till ARM, så när Windows 11 snart kan köra Android-appar sker även det med emulering. Nackdelen med emulering är att det försämrar prestandan jämfört med när program och appar skrivs direkt för den processor som sitter i datorer och telefoner.

Kanske är du intresserad av...