Windows 12 operativsystem
Windows 12:

Mycket pekar mot en snar ersättare till Windows 11. Den kommer förmodligen att få namnet Windows 12. 

Windows 12: Allt vi vet om ersättaren till Windows 11

Microsoft har ännu inte officiellt bekräftat att det kommer att släppas en Windows 12, men mycket pekar på det. Här får du överblick över vad vi vet just nu.

Kommer Windows 12 att ersätta Windows 11 som operativsystem på datorn?

Det är det mycket som tyder på, och efter en Microsoft-konferens nyligen är det ännu mer som pekar mot Windows 12.

På Ignite-konferensen, som är ett årligen återkommande evenemang, handlade det i år om Microsoft 365 som ska fasa ut Microsofts Office-produktlinje.

Men något helt annat än Office, ordbehandling och kalkylblad har blivit det stora samtalsämnet på nätets forum och Windows-hemsidor. 

Microsoft visade nämligen även upp något som troligen var en smygtitt på Windows 12.

Markant annorlunda Windows-utseende

Under en av de många PowerPoint-presentationerna på Ignite-konferensen dök det upp en bild som inte alls liknar någon Windows-version vi känner till. 

Kanske var det ett misstag, kanske var det för att medvetet få det att talas om företagets troligen kommande operativsystem – eventuellt Windows 12.

I stället för ett fast Aktivitetsfält syns det på bilden att denna version av Windows har ett flytande Aktivitetsfält som inte är fäst vid kanten.

Dessutom saknas hela meddelandeområdet vid klockan, och istället ligger det statusikoner längst upp på skärmen, ungefär på samma sätt som på mobilen.

Här visas en batteriindikator, en Wi-Fi-symbol samt datum och tid. I motsatta änden av statusfältet längst upp visas en väderprognos som påminner om den widget som ligger längst till vänster i Windows 11:s Aktivitetsfält.

Råkade Microsoft avslöja Windows 12?
Hoppsan:

Den här bilden råkade Microsoft avslöja av misstag på sin egen konferens, och mycket tyder på att det är den första bilden på Windows 12. Aktivitetsfältet ser markant annorlunda jämfört med något vi tidigare har sett. Dessutom har en statusrad lagts till längst upp på skärmen.

Det här vet vi om Windows 12

Hittills är det sparsmakat med officiella nyheter om Windows 12 från Microsoft, men det dyker hela tiden upp allt fler detaljer som pekar mot en ersättare för Windows 11.

Här nedan försöker vi besvara de vanligaste frågorna om Windows 12 med den kunskap vi har tillgänglig.

Vi uppdaterar löpande allt eftersom vi får veta mer om det kommande operativsystemet.

> Läs allt om Windows 11 här

När lanseras Windows 12?

Enligt ihärdiga rykten planerar Microsoft att lansera Windows 12 år 2024 – exakt tre år efter att Windows 11 kom ut.

Om man följer trenden för tidigare lanseringar bör Windows 12 anlända under hösten 2024.

Före Windows 10 kom det nya versioner av Windows vart tredje år, och även om beskedet med lanseringen av Windows 11 var att det framöver bara skulle komma mindre uppdateringar löpande, finns det mycket som tyder på att Microsoft kommer att återgå till den treåriga cykeln.

Microsoft förnekar fortfarande att det kommer en Windows 12, men företaget förnekade också utvecklingen av en Windows 11 fram till några månader före operativsystemets lansering.

Blir Windows 12 gratis?

Du frågar säkert dig själv om du måste betala pengar för att få Windows 12 på datorn, och där kan vi svara att det är osannolikt. 

De senaste åren har uppgraderingar till nya Windows-versioner varit gratis, och det verkar inte troligt att Microsoft plötsligt kommer att ändra på det. 

Om du inte har en tidigare Windows-version att uppgradera från behöver du förmodligen fortfarande betala pengar för en Windows-licens för Windows 12 – precis som med Windows 10 och 11. 

Ska jag uppgradera min dator till Windows 12?

Du behöver inte uppgradera till Windows 12 om du är nöjd med Windows 10 eller 11. 

Vi tror att Windows 11 kommer att fungera några år efter lanseringen av Windows 12, precis som Microsoft har lovat att Windows 10 kommer att få uppdateringar fram till år 2025.

När Microsoft några år efter lanseringen av Windows 12 inte längre skickar säkerhetsuppdateringar till Windows 11, är det dock dumt att fortsätta använda de tidigare versionerna av Windows. 

Kan min dator köra Windows 12?

När Windows 11 lanserades var det med mycket högre krav på datorns hårdvara än kraven på Windows 10.

Därför kan du räkna med att Windows 12 minst kommer att kräva samma sak av din dator som Windows 11 – och kanske lite mer. 

Om den nya Windows-versionen kommer att kräva helt nya datorer är fortfarande för tidigt att säga. 

Vad är nytt i Windows 12?

Om vi kan räkna med den bild som slank ut på Ignite-konferensen verkar det som om Aktivitetsfältet omarbetas och omdesignas – och att en ny statusrad läggs till överst på skärmen.

Du kan anmäla dig till Windows Insider-programmet för att få de senaste Windows-versionerna på datorn. 

På så sätt kan du själv se och testa det Microsoft arbetar med just nu. En del av dessa detaljer kommer troligen att följa med in i Windows 12.

> Läs mer om Windows Insider-programmet, och hur du blir ”testperson” i Windows

Kanske är du intresserad av...