Kolla själv:
Kolla själv:

Ashampoos verktyg listar de komponenter din dator behöver för att den ska kunna köra Windows 11. Det gör det enkelt att se varför din dator kanske inte är kompatibel.

Här är Windows 11-kraven för din dator

Ett nytt verktyg från tyska Ashampoo berättar vad din dator kanske saknar om du vill installera Windows 11.

16 augusti 2021 av Henning Dadkhah Rasmussen

Redan i juni, när Microsoft avslöjade att det kommer ett Windows 11, kunde du på företagets hemsida hämta ett program som kan kontrollera om din dator har kapacitet att köra det kommande operativsystemet.

Tyvärr gav programmet mer frustration än förklaringar, eftersom sura Windows-ägare över hela världen klagade över programmets information.

Man fick nämligen ofta bara beskedet att datorn inte kunde köra Windows 11 utan någon ytterligare förklaring till varför.

Det fick Microsoft att dra tillbaka programmet och lova att det i höst skulle komma en bättre version som var mer informativ i sin förklaring av icke kompatibla datorer.

> Läs även: Allt du behöver veta om Windows 11

Kontrollera din dator redan idag

Du behöver dock inte vänta så länge om du vill veta om din dator kan köra Windows. 11, och vad den saknar om du får svaret att den inte klarar det.

Den tyska programtillverkaren Ashampoo, som vi ofta samarbetar med här på PC-tidningen, har just lanserat ett eget förslag på Microsofts program.

Till skillnad från det program som Microsoft drog tillbaka i somras får du med Ashampoos utgåva exakta svar på vilka komponenter som krävs av Windows 11 och om din dator har dem.

Det innebär att du får veta exakt vilka delar i datorn som du eventuellt behöver uppgradera innan du försöker installera operativsystemet.

Programmet heter Ashampoo Windows 11 Compatibility Check och du hittar det naturligtvis i Fördelszonen. 

> Hämta Ashampoo Windows 11 Compatibility Check i Fördelszonen <

Så här kontrollerar du din dator

När du har hämtat programmet i Fördelszonen måste du installera det på din dator och starta det. 

Tryck därefter på Check Now (Kontrollera nu på svenska) så får du omedelbart besked om din dator är kompatibel och kan köra Windows 11, eller vilka brister den eventuellt har. 

Ett exemple på hur det kan se ut hittar du nedan:

Kontrollera om din dator kan köra Windows 11
STEG 1:

När du startar programmet kan du direkt se systemkraven för Windows 11 i kolumnen till vänster. Klicka på Kontrollera nu för att se om din dator är kompatibel.


Ashampoo Windows 11 Compatibility Check
STEG 2:

Kontrollera att datorn uppfyller alla systemkrav. En grön bock visar att datorn är kompatibel. Om hela listan är godkänd med gröna bockar kan du installera Windows 11 på din dator. I annat fall måste du uppgradera de enskilda komponenterna som inte fungerar med Windows 11.


Programmet uppdateras kontinuerligt

Ashampoo håller koll på Microsofts löpande information om systemkrav och uppdaterar programmet allt eftersom det finns nya eller bortplockade krav på din hårdvara.

Vi ser även till att hålla utgåvan på Fördelszonen uppdaterad, så att du alltid hittar den senaste versionen och kan se de aktuella kraven för din dator.

> Läs även: Här är allt som Microsoft lanserar i Windows 11

Kanske är du intresserad av...