Vill du vara med och testa Windows 12?
Windows 12:

Vägen delar sig i två spår, och nu får Windows Insider-testare förhålla sig till om de vill fortsätta testa nya versioner av Windows 11 – eller hoppa över till testprogrammet för Windows 12.

© Microsoft

Microsoft söker testare till Windows 12

Via en ny testkanal i Windows Insider, där Microsoft testar kommande utgåvor till Windows, inleder företaget senare i år tester av det som förmodligen blir Windows 12.

Under utvecklingen av Windows 10 lanserade Microsoft 2014 testprogrammet Windows Insider, där frivilliga Windows-användare kunde vara med och testa nya funktioner i operativsystemet innan de blev tillgängliga för allmänheten.

Det här programmet är öppet för alla, och du kan läsa i vår guide hur du själv kan gå med i programmet – om du inte är rädd för att prova nya versioner av Windows som inte alltid är stabila.

> Läs även: Gör dig redo: Allt du behöver veta om Windows 11

Testa Windows 10 och 11 före alla andra

När Microsoft för ett par år sedan lanserade Windows 11 fortsatte Windows Insider-programmet för den versionen av operativsystemet, så att du kan bli testare av kommande Windows 11-funktioner. 

I Windows Insider finns flera kanaler: 

  • Utvecklingskanal för dem som vill ha tidiga men ofta instabila funktioner
  • Betakanal där funktionerna är lite mer välbeprövade och mer stabila
  • Release Preview, som är det sista stoppet innan en Windows-uppdatering lanseras

Nu börjar testandet av nästa Windows

Nu har Microsoft skapat en ny kanal som de kallar Canary-kanalen. Den den kanalen kommer av allt att döma att innehålla de tidiga versionerna av Windows 11:s ersättare – det kommande Windows 12, som experter förväntar sig ska lanseras hösten 2024.

Microsoft skriver själva om Canary-kanalen att den är ”idealisk för väldigt tekniska användare” och att ”de ges ut med begränsad dokumentation och kan vara instabila”.

Om du öppnar Inställningar och Windows Update i Windows 11 och sedan klickar på Windows Insider Program, kan du själv aktivera Windows Insider och hitta kanalen Canary.

Vi rekommenderar dock inte att du gör det om du inte är beredd att ställas inför eventuella stabilitetsproblem.

Att det handlar om en helt ny kärna av Windows i den här nya testkanalen visar sig genom att det krävs en ren installation av operativsystemet via ett USB-minne – något som i sig är en ganska enkel teknisk manöver.

> Läs även: Allt vi vet om Windows 12

Mejl till utvalda testare

Microsoft har skickat ut ett mejl till utvalda deltagare i Windows Insider-programmet, där de till och med kan registrera sig för ett gratis USB-minne på 8 gigabyte för att installera Windows 12.

De lyckliga som har fått det här mejlet kan klicka på den här länken för att ange koden från mejlet och ansöka om det kostnadsfria USB-minnet.

> Läs även: Vad är skillnaden mellan en USB-port och en USB-kontakt?

Testa Windows 12 via Windows Insider
Ren installation:

I mejlet som Microsoft har skickat till deltagare i Windows Insider-programmet avslöjar företaget att man måste göra en ren installation via ett USB-minne om man vill delta i testet av nästa generations Windows.

© Microsoft

Endast för användare med tekniska kunskaper

I mejlet, som har skickats till utvalda testare, skriver Microsoft att alla med Build 25000 eller högre av Windows 11 automatiskt kommer att flyttas över till den nya Canary-kanalen. De skriver också uttryckligen att man ska vara villig att testa helt nya ändringar av plattformen under den tidigaste utvecklingsfasen.

Utvecklingskanalen kommer framöver att rymma builds i 23000-området – alltså fortsatta uppdateringar för Windows 11.

Med andra ord kommer man i Canary-kanalen att testa ersättaren till Windows 11 – om man inte är rädd för att få en instabil dator.

Om du själv är intresserad av att prova kommande Windows 12 rekommenderar vi därför att du inte anmäler dig till programmet på din primära dator som du behöver i det dagliga arbetet.

Om du har en extra dator av nyare datum kan du anmäla dig till programmet på den, så att du inte riskerar att stå helt utan fungerande dator. 

Vad vi vet om Windows 12

Microsoft har inte själva bekräftat att företaget arbetar med Windows 12, men det finns mycket som pekar åt det hållet.

Förra året höll Microsoft en Ignite-konferens, där företaget råkade visa grafik som verkade komma från Windows 12.

Det har kommit ut att hårdvarutillverkare arbetar med att utveckla drivrutiner för Windows 11:s ersättare. Senast visade det sig att processortillverkaren Intel just nu arbetar med utvecklingen av processorer som fungerar optimalt med Windows 12. 

Det finns också en förutsägelse om att Windows 12 blir det första AI-baserade operativsystemet. Det är ett antagande som har förstärkts i och med Microsofts senaste investering i OpenAI, som står bakom chattroboten ChatGPT vilken bygger på artificiell intelligens.

den här sidan har vi samlat allt vi just nu vet om Windows 12.

> Läs även: ChatGPT: Prova chattroboten alla pratar om

Kanske är du intresserad av...