Microsoft uppdaterar Windows 10 med ny funktion för säkerhetskopiering
Fantastiskt:

Microsoft har tidigare meddelat att det inte skulle komma några fler nya funktioner för Windows 10. Man kan inte låta bli att bli glad när det visar sig att så inte är fallet.

Windows 10 får nytt backupprogram

Med en ny, stor valfri uppdatering för Windows 10 får operativsystemet nya funktioner och korrigeringar. Bland annat kan du se fram emot att testa ett helt nytt säkerhetskopieringsprogram.

1 september 2023 av Henning Dadkhah Rasmussen

Den 14 oktober 2025 pensioneras Windows 10, och Microsoft har meddelat att version 22H2 som troligtvis är installerad på din dator idag också kommer att vara den sista större versionen av Windows 10.

I våras kastade Microsoft ytterligare en skopa jord på Windows 10:s grav genom att tydligt meddela att inga nya funktioner skulle läggas till i operativsystemet, något som vi naturligtvis har behandlat utförligt här på tidningen.

Därför kom det som en stor överraskning för oss och andra teknikentusiaster runt om i världen att en helt ny uppdatering av Windows 10 innehåller en helt ny app.

Valfri uppdatering med nya funktioner

Den nya uppdateringen heter "KB5029331 Preview cumulative update for Windows 10 22H2", och innehåller totalt 16 förbättringar och nya funktioner för Windows 10.

Detta är en så kallad valfri uppdatering som inte automatiskt hämtas till din dator. Istället hittar du den under Uppdatering och säkerhet på din Windows 10-dator, där du kan välja att hämta den.

Bland de nya funktionerna hittar vi en bättre platstjänst för att hitta din position, så att du bland annat får mer relevanta väderprognoser, och naturligtvis ett antal korrigeringar av buggar och brister i Windows 10.

Läs också: Här är de tre bästa vädertjänsterna

Helt ny backup-app till Windows 10

Men den valfria uppdateringen innehåller också ett helt nytt säkerhetskopieringsprogram för Windows 10, vilket ger denna äldre version av Windows samma säkerhetskopieringsalternativ som är inbyggda i Windows 11.

I Windows 11 finns alternativen för säkerhetskopiering i Windows-inställningarna under Konton och Windows Backup.

I Windows 10 har samma alternativ hittills varit utspridda i olika inställningar och program, men är nu samlade i en enda app - precis som de är i Windows 11.

Läs också: Hur ofta ska jag ta backup av datorn?

Spara appar och inställningar i OneDrive

Med den nya appen Windows Backup kan du spara utvalda filer och mappar till OneDrive, spara dina appinställningar, kopiera dina Windows-inställningar, lösenord och WiFi-lösenord - även dessa till OneDrive.

Dessa alternativ är redan tillgängliga, men du måste gå in i kontoinställningar och OneDrive för att komma åt dem om du inte använder backup-appen.

Det har blivit mycket enklare att skapa en säker säkerhetskopia i Windows 10.

Läs också: Vad kostar lagringsutrymme på OneDrive, Google Drive och Dropbox?

Det nya säkerhetskopieringsprogrammet i Windows 10 heter Windows Backup
Enkel backup

Det nya säkerhetskopieringsprogrammet, Windows Backup, samlar de befintliga funktionerna i Windows 10 för säkerhetskopiering av ditt Microsoft-konto på en praktisk plats.

Så får du den nya uppdatering för Windows 10

Den nya uppdateringen med det nya säkerhetskopieringsprogrammet är en så kallad valfri uppdatering, som du hittar precis under de vanliga uppdateringarna i Windows-inställningarna.

Här bör du hålla utkik efter en uppdatering som heter "KB5029331 Preview cumulative update for Windows 10 22H2".

Klicka nu på Ladda ner och installera för att installera uppdateringen på din dator.

Du kan bli ombedd att starta om datorn efter att du har hämtat uppdateringen.

Du kan sedan söka efter det nya backup-programmet genom att skriva Windows Backup i sökfältet i aktivitetsfältet.

> Läs också: Aktivitetsfältet i Windows 11 kommer att omarbetas radikalt i höst

Den nya Windows 10-uppdateringen hämtas inte automatiskt till din dator, så du måste gå till Uppdateringar och säkerhet i Windows-inställningarna för att installera den.
Valfri uppdatering

Den nya Windows 10-uppdateringen heter "KB5029331 Preview cumulative update for Windows 10 22H2". Den hämtas inte automatiskt till din dator, så du måste gå till Uppdateringar och säkerhet i Windows-inställningarna för att installera den.

Kanske är du intresserad av...