Nu är det slut med Windows 10
Slut med Windows 10:

Windows 10 ger plats åt Windows 11 – och nu går det på allvar utför för Windows 10-datorer.

Microsoft: Slut med nya funktioner för Windows 10

Drömmer du om nya funktioner i Windows 10? Glöm det! Microsoft kommer inte längre att leverera nya funktioner och verktyg till den gamla Windows-versionen. Kanske är det dags att byta till Windows 11?

Nu är det på allvar: Windows 10 är sakta men säkert på väg mot graven.

Microsoft har meddelat att det är slut med nya funktioner och verktyg om datorn kör Windows 10. Du har faktiskt redan fått de sista nyheterna i och med den senaste uppdateringen.

Det har länge stått klart att operativsystemet inte längre stöds av Microsoft efter år 2025. Det innebär att datorn inte längre får säkerhetsuppdateringar och därmed utgör en säkerhetsrisk att använda. Men det är ju trots allt ett par år dit.

Samtidigt har Microsoft inte dolt att framtiden tillhör Windows 11 och Windows 12

Det senaste meddelandet från Microsoft om Windows 10 är ändå så definitivt att även de mest inbitna Windows 10-fantasterna måste börja överväga att byta till ”11:an”.https://pctidningen.se/datorutrustning/operativsystem/windows-12-operativsystem

Läs även: Microsoft stoppar försäljningen av Windows 10-licenser

Inga nya funktioner för Windows 10

Microsoft har nämligen meddelat att Windows 10 inte längre kommer att uppdateras med nya funktioner och verktyg. Budskapet dök nyligen upp i ett blogginlägg på Microsofts egen hemsida.

Därmed kan du inte förvänta dig att några av alla de nya verktyg som löpande lanseras med pompa och ståt i Windows 11 även ska komma till dig till godo om du fortfarande sitter med Windows 10.

Generellt har det annars varit så att uppdateringarna till de två systemen har gått hand i hand sedan Windows 11 såg dagens ljus 2021. När Windows 11 fick nya verktyg fick ofta även Windows 10 ta del av dem.

Läs även: Så länge går det att använda Windows 10

Du kan forsätta att använda Windows 10 fram till 2025

Den senaste stora funktionsuppdateringen för Windows 10 kom hösten 2022 och hette 22H2. 

Uppdateringen kom samtidigt som en stor uppdatering med samma namn kom till Windows 11. Det är också den Windows 10-uppdatering som Microsoft nu gör historisk. 

Det blir nämligen den sista funktionsuppdateringen för Windows 10. 

Microsoft kommer dock att fortsätta uppdatera Windows 10, för som tidigare nämnts gäller supporten fram till 2025. Framöver kommer uppdateringarna dock endast att bestå av korrigeringar och att man täpper till säkerhetshål.

Läs även: Nu kommer Windows 22H2-uppdateringen

Windows 10-användare har tre möjligheter

Som Windows 10-användare kommer du under nästa år att märka att din granne som använder Windows 11 kommer att få alla godbitar i form av nya verktyg, medan du och din dator står och stampar på samma ställe. 

Men vad kan du göra? Ja, det beror på om du kan leva med Windows 10 som det är idag, och på din plånbok.

Det finns tre alternativ:

1. Fortsätt med Windows 10

Självklart kan du fortsätta använda den sista versionen av Windows. Åtminstone fram till den 14 oktober 2025 när supporten upphör. 

Efter det är det på egen risk, eftersom Windows 10 inte längre kommer att få fler säkerhetsuppdateringar.

2. Köp en ny dator med Windows 11

Att köpa en ny dator är tveklöst den säkraste metoden om du vill undvika att utvecklingen springer ifrån dig. Men det är självklart också den dyraste.

Om du investerar i en ny dator får du automatiskt Windows 11 på köpet, eftersom det inte längre säljs nya datorer med Windows 10.

> Kolla gärna in vårt stora test av bärbara datorer i PC-tidningen nummer 9/2023. Du kan även ta del av det i Fördelszonen

3. Uppgradera till Windows 11

Kanske klarar din dator Windows 11? Att uppgradera till Windows 11 är gratis om du redan har Windows 10, men det är inte säkert att datorn lever upp till Microsofts strikta krav. 

Du kan läsa allt om uppgradering till Windows 11 i den här översiktsartikeln.

De senaste siffrorna från analysföretaget GlobalStats Statcounter visar för övrigt att Windows 11 fortfarande bara är den näst mest populära Windows-versionen. 

Nästan 70 procent världen över arbetar fortfarande med Windows 10-maskiner.

Kanske är du intresserad av...