Huawei Harmony OS

Huaweis nya operativsystem HarmonyOS är inte bara för mobiler utan ska även omfatta företagets smartklockor, smarta tv-apparater och navigation i bilar.

© ThamKC / Shutterstock.com

HarmonyOS: Huawei lanserar nytt mobilt operativsystem

För en tid sedan förlorade kinesiska Huawei att möjligheten att använda operativsystemet Android. Nu har de skapat det egna operativsystemet HarmonyOS.

I det pågående handelskriget mellan USA och Kina hamnade elektronikföretaget mitt i skottlinjen när Trump stoppade det kinesiska företagets möjligheter att använda amerikanska Googles operativsystem Android.

Sex veckor senare löste sig problemet så att Huawei kunde fortsätta att använda Android och Google Play, men den osäkerhet som incidenten skapade hade en katastrofal effekt på företagets försäljning utanför Kina. 

> Läs också: Google bryter med Huawei - vad innebär det för dig?

HarmonyOS till en lång rad enheter

Som ett motdrag till den osäkra situationen har Huawei lanserat sitt helt egenutvecklade operativsystem med namnet HarmonyOS. 

Det nya operativsystemet ska driva företagets smartmobiler, men tanken är att det även ska finnas i företagets smarta tv-apparater, bilar, smartklockor och andra intelligenta enheter. 

Det betyder att Huawei i framtiden inte är lika beroende av USA, samt att om HarmonyOS blir populärt kan det ta marknadsandelar från de dominerande operativsystemen Android och iOS.

Huawei säger själva att det nya HarmonyOS skiljer sig markant från både iOS och Android.

Huawei HarmonyOS smartklocka

Initialt kommer HarmonyOS att testas på smartklockor och smarta tv.apparater. Näst på tur blir navigation i bilar, och i etapp tre kommer HarmonyOS till Huaweis mobiltelefoner. 

© ThamKC / Shutterstock.com

HarmonyOS ska provköras på skärmar och klockor

Till en början kommer HarmonyOS att installeras på smarta tv-apparater och smartklockor, och först senare ska operativsystemet börja användas i smartmobiler.

Det är inte speciellt ovanligt att elektronikföretag använder flera operativsystem. Samsung använder till exempel Android i sina smartmobiler, men sitt egenutvecklade Tizen-system i smartklockor och tv-apparater.

På samma sätt använder LG webOS i många av sina tv-apparater, medan deras telefoner använder Android.

Om du inte känner dig sugen på att kasta dig över ett helt nytt operativsystem, kan du läsa mer om vilken smartmobil du ska välja i den här artikeln.

Kanske är du intresserad av...