Huawei ute i kylan - vilken mobil ska du välja i stället?

Google har sagt upp samarbetet med Huawei, vilket kan få stor betydelse för dig som har en mobiltelefon från den tillverkaren. Här får du alternativ till Huaweis mobiltelefoner.

21 maj 2019 av Niklas Ernst

Har du planer på att köpa en smartmobil från Huawei inom den närmaste framtiden? I så fall bör du tänka dig för både en och två gånger.

Den amerikanska presidenten Donald Trump har nämligen placerat den kinesiska smartmobiltillverkaren på USA:s svarta lista över handelspartners.

Det betyder - av allt att döma - att Huawei framöver inte kommer att kunna använda Googles appar som exempelvis YouTube, Gmail och Google Play Butik på sina telefoner, samt att Huaweis telefoner inte heller kommer att få några säkerhetsuppdateringar av operativsystemet.

Tisdagen den 21 maj informerade dock amerikanska handelsdepartementet kan förbudet att handla med Huawei kommer att träda i kraft först om 90 dagar.

Om förbudet att handla med Huawei fullföljs kan det med andra ord finnas anledning att se sig om efter en mobil från en annan tillverkare när det är dags att byta.

Vi tipsar om de mest populära Huawei-telefonerna och vilka alternativ som du bör titta närmare på.

Samsung Galaxy S10 vs. Huawei P30:
Det bästa av det bästa

Om du både vill ha en utmärkt skärm, väldigt bra kamera och en gedigen konstruktion, då har du säkert tittat på Huaweis nya toppmodel P30.

Samsung Galaxy S10 alternativ till Huawei P30
Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10 klarar sig bra på alla punkter. Det är en dyr bekantskap, men den kan vara ett bra alternativ till den populära Huawei P30.

© Samsung

Ett bra alternativ till Huawei P30 är Samsungs Galaxy S10 – här kan du sätta en bock vid både kamera, skärm och byggkvalitet. 

Dessutom innehåller telefonen andra överraskande funktioner, exempelvis omvänd laddning som innebär att det går att använda telefonens batteri för att ladda andra enheter.

> Du kan läsa vårt test av Galaxy S10 i Testzonen.

OnePlus 6T vs. Huawei P20:
Mycket mobil för pengarna

Om du inte vill betala en förmögenhet för en mobiltelefon kan förra årets modell från Huawei, P20, vara väldigt prisvärd.

Om du däremot är osäker på framtiden för samarbetet mellan Google och Huawei finns det andra alternativ.

Oneplus 6T
Oneplus 6T

Kameran på Oneplus 6T är inte lika bra som konkurrenternas, men den är billigare och i övrigt en utmärkt telefon.

© Oneplus

Oneplus 6 och den efterföljande Oneplus 6T är telefoner som inte har en allt för stor prislapp, men som ger väldigt mycket mobil för pengarna. 

Kameran är inte i klass med toppmodellerna, du får inte trådlös laddning och den är inte heller vattentät. Om du kan leva med de begränsningarna är det här näst intill en toppmodell men till lägre pris. 

> Läs vårt test av Oneplus 6T i Testzonen.

Köp en billig mobiltelefon

Huawei har – utöver sina toppmodeller  – även en rad väldigt billiga telefoner. Det finns dock alternativ till Huawei även om du inte vill betala mer än ett par tusenlappar.

Moto Z3 Play
Moto Z3 Play

Motorolas Moto Z3 Play är en väl fungerande mobiltelefon trots den ringa prislappen.

Ett exempel är Moto Z3 Play från Motorola, en utmärkt telefon med en stor skärm - hela sex tum. Den har fyra gigabyte arbetsminne och 64 gigabyte lagringsutrymme, samt möjlighet att montera ett extra SIM-kort eller ett SD-minneskort.

> Du kan läsa vårt test av telefonen i Testzonen

Kanske är du intresserad av...