Trump Android Huawei stoppar

Huawei får inte längre använda program från Google. Kärnan i Android är dock öppen källkod och fri för Huawei att använda även i fortsättningen.

Google bryter med Huawei - Vad innebär det för dig?

Google tvingas nu av amerikanska myndigheter att stoppa allt samarbete med Huawei. Det innebär att framtida telefoner från Huawei endast får använda kärnan i operativsystemet Android, som är baserade på öppen källkod och fri för alla. Men Google Play och Googles alla övriga appar försvinner. Frågan är vad det innebär för dig som användare.

Har du en Huaweitelefon eller funderar du på att köpa en? Då finns det en hel del att tänka på.

Tidigare i veckan kom det uppseendeväckande nyheter från USA när den amerikanske presidenten Donald Trump meddelade att amerikanska företag inte längre får samarbeta med Huawei utan särskilda tillstånd. Det tog inte lång tid innan Google efter det beslutade att dra tillbaka alla Androidrelaterade licenser för Huaweis mobiltelefoner och surfplattor.

I praktiken innebär det att Huawei inte längre kan sälja telefoner med Googles appar förinstallerade, det vill säga utan appar som Google Play Butik, YouTube och Gmail.

Den stora frågan är vad det innebär för alla som har en mobiltelefon från Huawei?

Slutar Huaweitelefoner att fungera?

Den som har en Huaweitelefon behöver inte oroa sig.

Alla Googleappar kommer att fortsätta fungera precis som tidigare och telefonen påverkas inte heller i övrigt. Den fungerar även i fortsättningen och Android och Googles appar kommer att uppdateras som vanligt.

Vad händer med nya Huaweitelefoner?

De mobiltelefoner som redan är tillverkade och som säljs i butikerna nu kommer sannolikt inte heller påverkas av förbudet.

Operativsystemet i dem, det vill säga Android, kommer att fungera exakt som i andra Androidtelefoner. Alla appar finns kvar och det går att använda Play Butik som vanligt.

> Huaweis dotterbolag Honor presenterade i veckan tre nya mobiltelefoner.

Huawei Google
Huawei P30

Det är mobiltelefoner om nya Huawei P30 Pro som har gjort att kinesiska Huawei säljer näst mest mobiltelefoner i världen.

Framtidens Huaweitelefoner

Googles stopp för Android i framtida produkter från Huawei innebär att de flesta appar och tjänster inte får användas av Huawei. Däremot är kärnan i Android baserad på öppen källkod, vilket innebär att den är fri för vem som helst att använda.

Framtida produkter från Huawei kan alltså använda en basversion av Android, men utan Play Butik och andra populära appar som YouTube, Gmail och Google Maps.

Det är osannolikt att Huawei låter sig nöjas med det. Får man gissa lite kommer detta enorma företag att ta fram ett eget operativsystem med Androidbasen som grund, ett operativsystem som klarar Androidappar.

Appar från andra håll än Play Butik

Att Play Butik försvinner innebär inte att Huaweis telefoner blir utan appar.

Samsung har en egen appbutik och det finns appar att hämta från andra håll. Det lär inte vara några större problem för Huawei att starta en egen appbutik.

> Mer att läsa: Huawei ute i kylan - vilken mobil ska du välja i stället?

Kanske är du intresserad av...