Huawei Google

Huawei får använda Google Android igen

Det har skrivits ett nytt kapitel i handelskriget mellan USA och Kina: den kinesiska elektronikjätten Huawei får åter köpa produkter från amerikanska företag.

För sex veckor sedan skrev vi om de sanktioner som den amerikanska presidenten Donald Trump införde mot den kinesiska elektronikjätten Huawei. 

Sanktionerna bestod i att Huawei inte längre fick köpa utrustning eller teknik av amerikanska företag, vilket i praktiken innebar att att de inte längre kunde använda operativsystemet Android med Google Play i sina telefoner. 

Ett beslut som skulle kunna medföra katastrofala konsekvenser för Huawei.

Vapenvila i handelskriget

Nu har handelskriget tagit en ny vändning. 

Under det nyligen avslutade G20-mötet i Osaka i Japan träffade Donald Trump den kinesiska presidenten Xi Jinping. Efter mötet meddelade den Donald Trump att de hade avtalat fram en vapenvila i handelskriget, och att Huawei åter får köpa teknik och utrustning av amerikanska företag.

Huawei tillbaka på banan

Därmed kan Huawei-telefoner åter använda Android och appar som Google Play. 

Amerikanska företag får dock fortfarande inte sälja teknik som kan vara avgörande för den nationella säkerheten till Huawei - exempelvis militär utrustning - men en rådgivare i Vita Huset preciserar att elektronikjätten åter får köpa amerikanska produkter som "är brett tillgängliga" i världen.

Då det fortfarande råder ett handelskrig mellan USA och Kina har vi troligtvis inte sett det sista i fråga om handelsstopp och restriktioner.

Nu är det alltså åter aktuellt att överväga inköp av Huaweis P30-telefon, som imponerade på vår testare. Läs testet här.

Kanske är du intresserad av...