Huawei Google

Huawei får använda Google Android igen

Det har skrivits ett nytt kapitel i handelskriget mellan USA och Kina: den kinesiska elektronikjätten Huawei får åter köpa produkter från amerikanska företag.

3 juli 2019 av Henning Dadkhah Rasmussen

För sex veckor sedan skrev vi om de sanktioner som den amerikanska presidenten Donald Trump införde mot den kinesiska elektronikjätten Huawei. 

Sanktionerna bestod i att Huawei inte längre fick köpa utrustning eller teknik av amerikanska företag, vilket i praktiken innebar att att de inte längre kunde använda operativsystemet Android med Google Play i sina telefoner. 

Ett beslut som skulle kunna medföra katastrofala konsekvenser för Huawei.

Vapenvila i handelskriget

Nu har handelskriget tagit en ny vändning. 

Under det nyligen avslutade G20-mötet i Osaka i Japan träffade Donald Trump den kinesiska presidenten Xi Jinping. Efter mötet meddelade den Donald Trump att de hade avtalat fram en vapenvila i handelskriget, och att Huawei åter får köpa teknik och utrustning av amerikanska företag.

Huawei tillbaka på banan

Därmed kan Huawei-telefoner åter använda Android och appar som Google Play. 

Amerikanska företag får dock fortfarande inte sälja teknik som kan vara avgörande för den nationella säkerheten till Huawei - exempelvis militär utrustning - men en rådgivare i Vita Huset preciserar att elektronikjätten åter får köpa amerikanska produkter som "är brett tillgängliga" i världen.

Då det fortfarande råder ett handelskrig mellan USA och Kina har vi troligtvis inte sett det sista i fråga om handelsstopp och restriktioner.

Nu är det alltså åter aktuellt att överväga inköp av Huaweis P30-telefon, som imponerade på vår testare. Läs testet här.

Kanske är du intresserad av...