Vad är en brandvägg?
Brandvägg

All inkommande trafik till datorn filtreras genom en brandvägg, så att du kan hålla obehöriga borta.

© Shutterstock

Vad är en brandvägg?

En brandvägg är ett viktigt verktyg i kampen mot hackare och skadlig programvara, men vad är egentligen en brandvägg och hur fungerar den? Här får du svaren.

9 januari 2023 av Martin Lorentsen

En brandvägg är ett säkerhetssystem som är utformat för att förhindra obehörig åtkomst till ett nätverk eller en dator. 

Brandväggen hindrar med andra ord oönskad trafik från att komma åt datorn.

Namnet brandvägg kommer från brandskyddet med samma namn som finns i byggnader. Funktionaliteten påminner nämligen om det brandskydd i en byggnad som ska förhindra att en brand sprider sig från lägenhet till lägenhet. På engelska kallas det firewall.

I byggnader ska brandskyddet förhindra att hela byggnaden går förlorad vid en brand, och det är i princip så en brandvägg fungerar. Brandväggen stoppar skadan innan den sprider sig.

LÄS ÄVEN: Bästa datorsäkerheten just nu

Varför ska jag ha en brandvägg?

På nätet kommer det alltid att finnas personer med onda avsikter som försöker hacka privata nätverk och datorer för att ställa till problem.

Brandväggen spelar en avgörande roll när det gäller att förhindra detta, eftersom brandväggen är en form av skyddsmur runt datorn eller nätverket.

Den är särskilt viktig för företag som har många datorer och servrar med stora mängder känsligt innehåll. Hackare kan i värsta fall sänka en hel organisation om det inte finns någon brandvägg.

LÄS OCKSÅ: Vad är malware?

Vilken brandvägg har jag?

På privata datorer handlar det oftast om en så kallad värdbaserad brandvägg, som bara skyddar den enskilda datorn.

Windows har en förinstallerad brandvägg inyggd i operativsystemet, men det går att installera brandväggar från tredje part som till exempel ett antivirusprogram.

Nätverksbaserade brandväggar finns vanligtvis hos företag. Den typen av brandvägg skyddar nämligen inte bara en enda dator, utan hela nätverket som datorerna är uppkopplade mot.

LÄS ÄVEN: Skydda mobilen mot virus

Hur fungerar en brandvägg?

Brandväggen fungerar som ett slags barriär mellan ett privat nätverk eller en dator och det offentligt tillgängliga internet.

En värdbaserad brandvägg filtrerar trafiken, eller nätverksdata, in till datorn, så att obehöriga inte kommer igenom. En nätverksbaserad brandvägg blockerar trafik till ett helt nätverk.

Brandväggen är en typ av vakt vid ingången till en dator eller ett nätverk. Där en vakt kontrollerar ID-handlingar är det IP-adresser, internetprotokoll, program, portar, domäner och nyckelord som avgör om en brandvägg blockerar eller ger tillträde.

Som administratör av en brandvägg kan du till exempel välja att tillåta att vissa IP-adresser eller program alltid får passera genom barriären.

LÄS ÄVEN: Vad är en IP-adress?

En brandvägg skyddar din dator mot digitala hot
Brandvägg:

En brandvägg på din privata dator blockerar digitala hot från internet eller andra enheter. 

Finns det nackdelar med en brandvägg?

En värdbaserad brandvägg som finns på de flesta datorer kan blockera helt vanliga och ofarliga hemsidor och funktioner i program, men det problemet kan undvikas genom att ändra brandväggens behörigheter.

Dessutom kan brandväggen leda till en långsammare nätverksanslutning, eftersom det krävs datorkraft för att analysera inkommande nätverkstrafik.

Men trots allt ger en bradvägg bra skydd mot skadlig programvara, så du bör tänka dig noga för om det verkligen skulle gynna dig att stänga av brandväggen, oavsett om det bara är tillfälligt eller permanent.

LÄS ÄVEN: Det bästa kostnadsfria antivirusprogrammet

Kanske är du intresserad av...