Det ryska mjukvaruföretaget Kaspersky i motvind
Kaspersky i motvind:

Tyska myndigheter har varnat för att använda säkerhetsprogram från ryska Kaspersky, men företaget självt anser inte att det finns någon anledning till oro.

Myndigheter larmar: Sluta använda ryska antivirusprogram

Ryska Kaspersky ligger bakom flera säkerhetsprogram, men kriget i Ukraina har gjort att det har uppstått tvivel kring om det är säkert att använda Kasperskys programvara.

Det ryska säkerhetsföretaget Kaspersky Lab har i många år levererat säkerhetsprogram som antivirusprogram och antiransomware till datorer och mobiler.

På PC-tidningen har vi tidigare rekommenderat flera Kaspersky-program för att skydda dig mot hackare och virus, och därför har du kanske själv något av Kasperskys program installerat på dina enheter.

Men nu är det krig i Ukraina – ett krig som Ryssland startade – och det har fått flera Kaspersky-kunder, inklusive PC-tidningens läsare, att ifrågasätta de ryska säkerhetsprogrammen.

LÄS ÄVEN: Se upp för falska insamlingar till Ukraina

Är det säkert att använda Kasperskys program?

För är det i dessa tider säkert att använda rysk säkerhetsprogramvara? 

Svaret är nej om du frågar de tyska myndigheterna som på onsdagen gick ut med en varning för just Kasperskys program.

Enligt tyskarna utgör programmen en risk för ett hackerangrepp från rysk sida. Kaspersky själv anser inte att det finns något att oroa sig över.

LÄS ÄVEN: Experterna: Så skapar du det perfekta lösenordet

Myndigheter rekommenderar alternativa program

Det är den tyska cybermyndigheten BSI, Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, som har varnat för att använda Kasperskys program. Varningen kommer i kölvattnet av den ryska invasionen av Ukraina.

Enligt tyskarna kan samtliga ryska IT-företag tvingas utföra hackerangrepp mot NATO-länder – mot deras vilja ska påpekas.

BSI nämner inga specifika problem med Kasperskys program, men de bedömer att risken för angrepp via den ryska programvaran är allvarlig.

Tyska BSI rekommenderar att man byter ut program från Kaspersky mot alternativ. 

Komplett och säkert säkerhetspaket

Men vilka säkerhetsprogram ska du använda? 

PC-tidningen har satt ihop ett komplett säkerhetspaket som skyddar datorn mot allt från virus till ransomware. 

Säkerhetspaketet har just uppdaterats och består av åtta bra och säkra program som tillsammans ger dig bästa möjliga skydd för din dator – utan att det kostar en förmögenhet. 

> Hämta PC-tidningens säkerhetspaket här

Svar från Kaspersky: Inga bevis

Tyska myndigheter anser att Kaspersky-programmen utgör en potentiellt allvarlig risk för hackerangrepp, men den uppfattningen delar inte Eugene Kaspersky, mannen bakom företaget med samma namn.

I ett långt öppet brev till de tyska myndigheterna skriver Eugene Kaspersky bland annat:

”Inga bevis för Kasperskys användning eller missbruk för skadliga ändamål har någonsin upptäckts eller påvisats i företagets tjugofemåriga historia trots otaliga försök att göra just det”, skriver Eugene Kaspersky.

Ändå oroar sig de tyska myndigheterna och datoranvändarna för att ha Kasperskys säkerhetspaket installerat.

Enligt Eugene Kaspersky ska dock oron visas vara grundlös på ett ”objektivt, tekniskt och ärligt sätt”, som det heter i det öppna brevet.

LÄS ÄVEN: Bästa datorsäkerheten just nu

Kanske är du intresserad av...