Berättelser och bilder från kriget i Ukraina har fått många att vilja stötta ukrainarna på ett eller annat sätt.
Till följd av kriget har många startat insamlingar, men det är tyvärr inte alla som gör det med goda avsikter.
Bedragare utnyttjar nämligen det tragiska kriget till välgörenhetsbedrägerier med falska insamlingar, där du skickar pengar till giriga lurendrejare i stället för det ukrainska folket.
Vi har sett exempel på falska insamlingar både via mejl och på sociala medier som Facebook.
Lurar dig i inkorgen
Säkerhetsföretaget Bitdefender har rapporterat ett ökande antal bedragare som utger sig för att vara legitima hjälporganisationer i sin strävan att lura dig på pengar.
Bedragarna har till exempel skickat ut mejl där de utger sig för att vara UNICEF. I mejlet vädjar bedragarna till dina känslor genom att berätta om ukrainarnas lidande och det kan därför vara lätt att falla i fällan.
I mejlet uppmanas du stödja Ukraina genom att betala med kryptovaluta, vilket kan kännas trovärdigt eftersom den ukrainska regeringen faktiskt har bett om donationer i form av Bitcoins och andra former av kryptovaluta.
Du behöver bara följa en länk och fylla i ett formulär för att skänka pengar, men Ukraina kommer aldrig att se röken av dina pengar.
Pengarna hamnar istället hos de skrupelfria bedragarna.
LÄS ÄVEN: Se upp för falska mejl från Skatteverket
Ger sig på både företag och privatpersoner
Bitdefender nämner ett antal exempel på välgörenhetsbedrägerier som de har sett den senaste tiden. Bedragarna tar dessutom sikte på både privatpersoner och företag.
Ett bedrägeriförsök som de nämner riktar sig till produktionsföretag och handlar om att bedragare vill att företaget ska fylla i ett frågeformulär om försörjningstrygghet som bifogas i e-postmeddelandet. Ett klick på länken släpper istället lös en trojan på datorn – och potentiellt i företagets nätverk.
Som privatperson är det framför allt falska insamlingar du ska se upp för.
Det kan till exempel se ut som på bilden nedan.
> Läs även: Bedragarna härjar på Facebook och andra sociala nätverk

Bedragarna försöker nå fram till dig med känsloladdade ord och ber dig att inte ignorera meddelandet. Det är dock mycket bättre om du skänker pengar via traditionella hjälporganisationer.
© BitdefenderUndvik bedragare när du stöder Ukraina
Kriget i Ukraina utnyttjas samvetslöst av bedragare, men om du vill stödja ukrainarna med olika donationer kan det göras tryggt och säkert på flera hemsidor.
Som huvudregel rekommenderas att man går via etablerade välgörenhetsorganisationer som Röda Korset, Rädda Barnen eller UNICEF.
> Läs även: Så kontrollerar du om en webbplats är säker
Om du får oönskade mejl eller SMS som ber dig att stödja Ukraina bör du tänka efter och undersöka avsändaren. Det är vanligtvis här som bedragarna försöker lura av dig dina pengar.
Du behöver dock inte tveka om en vän ber om pengar till sin insamling hos exempelvis Röda Korset. Flera av de stora välgörenhetsorganisationerna ger nämligen alla möjlighet att skapa sin egen lilla insamling.
Bland annat här kan du stödja Ukraina på ett säkert sätt:
- Röda Korset
- Frälsningsarmén
- Rädda barnen
- UNICEF
- Läkare utan gränser
- SOS Barnbyar
- Amnesty International
Hur du kan hjälpa till varierar från organisation till organisation. Vissa efterlyser kläder och leksaker, medan andra efterlyser frivilliginsatser. Alla tar emot pengagåvor.
Tänk på att stöd till välgörenhet kan berättiga till ett skatteavdrag. Glöm inte att läsa på om vad du behöver göra, vilka belopp det handlar om och inte minst vilka organisationer som omfattas på Skatteverkets sida om skattereduktioner för gåvor.