Skydda ditt privatliv med fem tips

Har du skyddat ditt privatliv på internet? Fem tips från Kaspersky kan ge dig bättre kontroll över dina information.

© Shutterstock

Så skyddar du dig och ditt privatliv på internet

Under 2018 har världen redan drabbats av åtskilliga dataläckor och avslöjanden om hur hur du kan bli exponerad och förföljd på internet. Enligt säkerhetsföretaget Kaspersky kan du lyckligtvis begränsa hur mycket information du delar med omvärlden. Följ bara följande fem råd.

27 juli 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Tips 1: Kontrollera inställningarna på sociala medier

Du bör noggrant gå igenom alla inställningar för sekretess och privatliv på sociala medier som Facebook, Instagram och andra sociala medier som du använder.

Om du använder standardinställningarna delar du med dig av betydligt mycket mer information än du kanske tror och vill göra.

Här kontrollerar du dina inställningar på Facebook.

> Skydda din integritet på Facebook

Tips 2: Spara inte lösenord i Dropbox

Dropbox, Google Drive och OneDrive är strålande lagringstjänster för att spara filer på internet och även dela filer och dokument med andra användare, men undvik att spara viktiga personliga dokument på tjänsterna. Det kan till exempel handla om textdokument med lösenord, fotografier av ID-handlingar et cetera.

Om du absolut vill spara även sådant på internet, gör det i en krypterad mapp på lagringstjänsten.

Läs också: Gör ditt Google-konto helt säkert

Tips 3: Skydda telefonnummer och e-postadress

Att lägga ut sitt telefonnummer och sin e-postadress på olika webbplatser kan resultera i olidliga mängder telefonsamtal från allt från försäljare till bedragare, och en inbox full med skräppost. Var därför noga med att i största möjliga mån aldrig lägga ut sådan information där obehöriga kan se dem.

Eventuellt kan du skapa ett extra e-postkonto som du enbart använder för nyhetsbrev, reklam och liknande.

Tips 4: Använd kraftfulla lösenord

Varje år publiceras listor med de populäraste, och därmed också de mest osäkra, lösenorden. Och det finns nästan ingen gräns för hur lata och fantasilösa användare det finns.

Du skyddar dina konton - och därmed även informationen på kontona - med unika lösenord som är minst tolv tecken långa men gärna ännu längre.

> Skapa säkra lösenord med en lösenordsskapare

Tips 5: Sätt lösenord på dina enheter

Vi lagrar stora mängder information på våra datorer, pekdatorer och telefoner, men det är väldigt få som bryr sig om att skydda den informationen med någon form av lösenord eller kod.

Om exempelvis en telefon eller pekdator skulle tappas bort eller bli stulen, kan den som kommer över enheten ofta få tillgång till precis all information i form av konton, lösenord och kontakter nästan utan att behöva lyfta ett finger. Skydda därför alltid dina enheter med något av de verktyg som finns inbyggda, exempelvis lösenord, kod, fingeravtrycksläsare eller ansiktsigenkänning.

> Läs mer om säkerhet på internet

Redaktionen rekommenderar: Skaffa ett komplett säkerhetspaket nu

PC-tidningen har samlat tio kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och testade av våra experter, och du kan hämta de senaste versionerna i Fördelszonen.

Med varje program finns en svensk steg för steg-guide som hjälper dig att komma i gång med programmen.

> Just nu kan du få ett nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kronor. Läs mer här.

Kanske är du intresserad av...