Skydda dig på Facebook

I kölvattnet av den aktuella Facebook-skandalen får du här hjälp med att styra upp hur informationen om dig hanteras på Facebook.

Skydda din integritet på Facebook

Facebook kritiseras nu hårt på grund av hur de hanterar användarnas integritet. De tycks anse att vem som helst får ta del av allt vi gör på Facebook. Vill stoppa informationsläckaget finns det en del du kan göra, förutom att sluta använda Facebook.

26 mars 2018

I samband med skandalen kring Facebooks frikostiga delning av användardata är det många som känner att det är dags att radera sina Facebook-konton.

Känns det väl drastiskt går det att styra upp hur Facebook delar ut information om dig. Det finns en rad inställningar som ger högre integritetsskydd på Facebook.

Stoppa informationsläckaget

Om du vill förhindra att Facebook delar information om dig via appar och program går det att stänga av funktionen som hanterar informationsutbytet.

När funktionen är inaktiverad kan inte Facebook skicka din profil vidare till andra appar. Detta innebär också att du inte längre kan logga in på exempelvis Twitter, Instagram och liknande tjänster via Facebook.

  • Klicka på pilen överst till höger och välj Inställningar
  • I kolumnen till vänster klickar du på Appar
  • Under Appar, webbplatser och plugins klickar du på Redigera.
  • Klicka på Inaktivera plattformen (bilden nedan).

Facebook och den egna integriteten

Om Facebooks API-plattform stängs av kan inte Facebook längre dela ut information om dig till tredje part.

Begränsa vad andra kan se om dig

När dina vänner på Facebook använder en app kan de ofta hitta din profil genom den, exempelvis när de vill bjuda in dig till appen. 

Samtidigt ser vänner viss information om dig, till exempel var du bor, när du fyller år och så vidare. Den här informationen kommer de åt utan ditt samtycke.

Det går dock att begränsa vad apparna kan se om dig.

  • Klicka på pilen överst till höger och välj Inställningar
  • I kolumnen till vänster klickar du på Appar
  • Under Appar som andra använder klickar du på Redigera.
  • Ta bort bockarna vid den information som du inte vill dela med andra via appar (bilden nedan).
  • Klicka på Spara när du är klar.
Facebook integritet

Bestäm vad dina vänner ska se om dig via appar på Facebook. Det är ett sätt att strypa informationsflödet om din person.

Kanske är du intresserad av...